sauerland wandeldorpen
© foto Klaus-Peter Kappest

Niet ver van Nederland vind je Sauerland. Om de hoek en toch heel anders. Hoogte­verschillen, heide en heimat. Lopen! Voel de bosbodem zacht onder je schoenen. Stop en luister naar een ruisende beek. Adem in, snuif de geur van hars en kruiden in je op.

Een wandeling in de Sauerlandse wandeldorpen is als een reis langs je zintuigen. Dit komt door de perfecte paden, en door de speciale plekken waar rust een sensuele en betekenisvolle ervaring wordt.

De Sauerlandse wandeldorpen­ hebben naam gemaakt met hun aanbod van goed gemarkeerde en bewegwijzerde­ routes en maatwerk voor wandelaars. Brilon, Diemelsee, Eslohe, Hallenberg, Kirchhundem, Lennestadt,­ Medebach, Olsberg, Schmallen­berg, ­Willingen en Winter­berg vormen bij elkaar een begerens­waardig wandelgebied. Onderweg passeer je de zogeheten Sauerlandse zielenplekken: 42 bijzondere plekken, zo ­verschillend en toch allemaal gevuld met een levendige stilte. Dit kunnen de legendarische Bödefelder Hollenfelsen zijn, de Schwalenburg in Willingen, de douglassparren die bekend staan als ‘hemelse pilaren’ in Medebach­ of Kohlhagen, een oud bede­vaartsoord. Ver weg van het lawaai van de straat vind je oases van stilte: wie hier vertoeft, stapt uit de alledaagse hectiek, stelt zich open voor de omgeving, vertraagt en komt langzaam tot zichzelf.

wandelvakantie nebelstimmung schmalllenberger sauerland tourismus klaus peter kappest

© foto Klaus-Peter Kappest

Of je nu direct deze 42 bijzon­dere plekken bezoekt of op de bonnefooi het landschap verkent, een wandeling in de Sauerlandse wandeldorpen is verkwikkend voor lichaam en geest. Bekroonde lange­afstandswandelpaden en dito themapaden vol natuur­belevenissen zijn een feest voor elke wandelaar. De routes in Sauerland zijn geschikt voor een halve of hele dag, en daardoor geschikt voor relaxte én ambitieuze wandelaars. In het gebied liggen zowel zwaardere als kortere rondwandelingen, zoals Panoramaweg Diemelsee, de Oberhundemer Bergtour, de Orketalrundweg en de Quellenweg Alme. De paden leiden over sprookjesachtige paden. Dankzij het gebruiksvriendelijk wandelgeleidings­systeem dat bestaat uit wegwijzers en markeringen is het megamakkelijk om je weg te vinden langs het uitgebreide netwerk van paden. De talrijke wandelstartpunten vormen de opmaat voor een zorgeloze en probleemloze wandelervaring.

Rothaarsteig

Al meer dan twintig jaar hebben wandelexperts zich ingezet om het wandelaanbod in Sauerland te verbeteren. Het idee: een geoptimaliseerde langeafstandswandelroute in de regio. Het resultaat is de Rothaarsteig, het vlaggen­schip van de Sauerlandse wandelpaden en de Top Trails of Germany. De Sauerlandse wandeldorpen hebben zich gespecialiseerd in wandelen langs de Rothaarsteig en hebben meerdere gecertificeerde langeafstandswandelpaden ontwikkeld. Op de Briloner Kammweg, Diemelsteig, ­Medebacher Bergweg, Ols­berger Kneippweg, Uplandsteig, Veischeder Sonnenpfad, Hochsauerland-Kammweg und der Winterberger Hochtour kun je terecht voor meerdaagse wandelingen in een fascinerend landschap. Alle Sauerlandse wandel­dorpen bieden allround zorge­loze arrangementen voor een onvergetelijke wandelvakantie.

wandelvakantie wald am rinsleyfelsen sauerland tourismus klaus peter kappest

© foto Klaus-Peter Kappest

Ook het Sauerland Trekking Park belooft een bijzonder avontuur. Zo kun je op de Uplandsteig en de Diemelsteig ook buiten op de trekkingplaatsen overnachten en genieten van een bijzondere nachtelijke natuurbelevenis.

De Wandergastgeber

Na elke wandeltocht wachten de welverdiende gecertificeerde accommodaties op hun gasten. Hier vind je het comfort en de service, waardoor je na je inspanning zo snel mogelijk gezellig kunt ontspannen. Kom je met modderige schoenen of natte kleding aan? Dan kun je die ter plekke snel weer drogen. Wandelkaarten en wandelboeken liggen klaar voor verdere planning. En de gastheren, die vaak zelf wandelgidsen zijn, hebben exclusieve insidertips paraat. De kwaliteitsgastheren ‘Wanderbaren Deutschland’ en ‘Sauerländer Wandergasthöfe’ bieden zelfs een shuttleservice aan, deze service is ook voor kleinere pensions vanzelfsprekend. Ze halen hun gasten graag op van het treinstation of de bushalte.

Website en Sauerland-app

Vooraf en onderweg zijn de website en Sauerland-app handige hulpmiddelen. www.sauerland-wanderdoerfer.de biedt informatie over de accommodatie, excursies en een reisplanner, evenals kant-en-klare reissuggesties. Onderweg vind je als wandelaar alles wat je nodig hebt op de Sauerland-app, die dankzij de spraaknavigatie nog gebruiksvriendelijker is.

wandelvakantie aussicht auf den diemelsee sauerland wanderdörfer klaus peter kappest

© foto Klaus-Peter Kappest

De hoogste hutten en toppen

Als je naar Sauerland reist, weet je zeker dat je kunt genieten van een wandel­vakantie dicht bij de natuur door een afwisselend landschap. Veel wandelpaden leiden langs rustieke hutten, waar een stop een must is. De wandeling ‘Höher geht’s nicht - Grenzregion zwischen Westfalen und Waldeck’ loopt hoog van Winterberg-Niedersfeld omhoog naar Langenberg en Clemensberg over de zeldzame hoge heide. Wie het wat rustiger aan wil doen, is op het pad ‘Blick ins Land_Kahle-Pön’ op de juiste plek. Ook hier kuier je door een fantastisch heidelandschap en stop je bij een prachtig gelegen hut. En wie de beroemdste berg van het Sauerland wil beklimmen, kan het beste de ‘Kahle Asten Steig’ bedwingen. Ook andere wandelroutes wachten om ontdekt te worden. Als wandelaar kun je blind vertrouwen op het advies van de Tourist-Infopunten, variërend van persoonlijke tips tot op maat gemaakte tochtensuggesties. Niets staat een individueel arrangement van de excursies in de regio van de Sauerlandse wandeldorpen in de weg. Wat je ook doet, wat je ook kiest: één gevoel zal elke wande­laar bijblijven: het gevoel van thuiskomen.

Meer weten?

Neem voor meer informatie over Sauerland contact op met Sauerland-Wanderdörfer, T. 02974-202190 en email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En natuurlijk via de websites www.sauerland-wanderdoerfer.de en www.sauerland-seelenorte.de

 

Deel dit artikel