Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wandelen in Griekenland is een reis naar de oudheid want de geschiedenis speelt in Griekenland een belangrijke rol. De vele duizenden jaren oude ruïnes, kloosters, tempels en kastelen getuigen hiervan.

Griekenland is echter ook het land van de woeste schoonheid met ruige bergen, kloven, rotsen, lentebloemen, wilde orchideeën, olijfgaarden, wetlands en tientallen eilanden. Onder wandelaars is het ‘eilandhoppen’ immens populair.

Klimaat

Het vasteland van Griekenland kent grote verschillen tussen het laagland aan de kust en het bergachtige binnenland. In de Peloponnesos en bergen in West-Griekenland valt in de herfst en lente regen. De zomers zijn hier warm. Aan de Ionische kust is het vochtiger en milder en in het noorden is de neerslag over het hele jaar verspreid.

De Griekse eilanden hebben over het algemeen zachte, regenachtige winters en droge zomers. Op de Cycladen, Dodekanesos en Kreta zorgt een droge noordenwind in de zomer voor verkoeling.

Wandelen in Griekenland kan het hele jaar door. In het voorjaar kunt u genieten van een indrukwekkende bloemenpracht van veldbloemen en orchideeën. In de winter treft u op de eilanden nog een heerlijke temperatuur van gemiddeld 17-21 graden overdag.

Wandelen in Griekenland - wandelvakanties

Het schiereiland Attika staat vooral bekend om Athene met haar wereldberoemde Akropolis tempels. Natuurlijk kunt u in Athene fantastische stadswandelingen maken maar ook de rest van het eiland biedt ruïnes, heilige plaatsen en tempels. Aangevuld met ruige bergen, rotsachtige baaien en mooie zandstranden kunt u hier prachtig wandelen in Griekenland.

Macedonië en Thracië in Noord Griekenland zijn de minst bezochte gebieden van Griekenland. Toch bieden deze streken indrukwekkende historische plaatsen en een geweldig natuurschoon met bergketens en rivieren.

In Macedonië vormen de Préspameren een uniek natuurreservaat met veel soorten wild, fauna en flora. Veel wandelaars trekken ook de paden op van de bergketen Olympus. In deze bergen me gemzen, everzwijnen, reeën en honderden plantensoorten kunt u ook fantastisch wandelen in Griekenland.

In Thracië is de Néstosvallei een van de mooiste landschappen om te wandelen in Griekenland. Hier vindt u spectaculaire kloven, schilderachtige weggetjes, beukenbossen en pittoreske dorpjes.

Centraal Griekenland en West Griekenland bestaan uit de streken Epirus, Thessalië en Sterea Ellada. In dit uitgestrekte gebied treft u vooral vlakten, een bergachtige wildernis en betoverende dorpjes. Beroemde bouwwerken zijn onder meer het antieke Delphi en de kloosters van Metéora die spectaculair op hoge rotsen zijn gebouwd.

Het Píndosgebergte in Epirus met zijn twee nationale parken is een paradijs voor wandelaars. In dit gebergte ligt ook de Víkoskloof, wat volgens velen de allerbeste plek is om te wandelen in Griekenland. Deze kloof heeft steile kalkstenen rotswanden en biedt op veel plekken spectaculaire uitzichten.

Ook het moerasland rond Mesolongi en het kalksteenmassief van Parnassus in Sterea Ellada zijn zeer in trek bij wandelaars. Op beide plekken vindt u een bijzondere flora en fauna en kunt u fantastisch wandelen in Griekenland.

De Peleponnesos bieden met bos bedekte bergen, fantastische stranden, groene valleien en enkele van de belangrijkste oude tempels en steden van Griekenland zoals Sparta, Antiek Messene en Antiek Korinthe. Als u hier gaat wandelen in Griekenland, maak dan in ieder geval ook een wandeltocht door de prachtige Loúsioskloof. Hier vindt u gemarkeerde wandelpaden die u langs de hoogtepunten van de streek voeren zoals enkele schilderachtige dorpjes en spectaculair gelegen kloosters.

Wandelen in Griekenland – eilanden

De Ionische Eilanden liggen voor de westkust van Griekenland en zijn vooral bekend vanwege de heerlijke stranden. Toch kunt u hier ook buitengewoon wandelen in Griekenland. Bijvoorbeeld op Korfoe, een groen eiland met beschutte baaien, traditionele dorpjes en bijzondere rotsformaties. In het noorden is het bergachtig. In het zuiden vindt u natuurschoon, meren en stilte.

De Noord Egeïsche Eilanden hebben elk een zeer eigen karakter. Deze archipel bestaat uit zeven eilanden waaronder Lesbos, Thásos, Sámos en Ikaría. De eilanden bieden niet alleen idyllische stranden en oude ruïnes maar ook een ongerepte natuur met vulkanische landschappen, een rotsachtige kust, valleien en vele vogels. U kunt hier geweldig wandelen in Griekenland waarbij u van eiland naar eiland hopt.

De Zuid Egeïsche Eilanden bestaan uit de grote archipels van de Dodekanesos en Cycladen.

Op de eilanden van de Dodekanesos vindt u schitterende stranden, kale bergen, fjorden en grotten, weelderige valleien en historische bezienswaardigheden. De bekendste eilanden zijn Kos en Rhodos maar ook op andere eilanden kunt u heerlijk wandelen in Griekenland. Eilandhoppen is dan ook erg populair onder wandelaars!

Ook de Cycladen bieden volop mogelijkheden voor een wandelvakantie in Griekenland. Van de 56 eilanden zijn er 24 bewoond. U vindt er molens, kronkelige weggetjes, verblindend witte huizen, koepelkerkjes, weelderige valleien, terrassen, bossen, vulkanische rotsen, schitterende zandstranden en baaien en pittoreske dorpjes op de rotsen.

Het landschap van Kreta is even gevarieerd als de natuur. U vindt er oerbossen, zoetwater moerassen, spectaculaire kloven, groene valleien, ruige plateaus, een steile rotskust en mooie boerendorpjes. In de lente staan de weiden, boom- en olijfgaarden in het binnenland in bloei en is ook de kust een zee van bloemen. Als u gaat wandelen in Griekenland op Kreta, komt u veel bijzondere dieren, vogels en planten tegen.

Deel dit artikel