Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wandelen in Italië is genieten van een rijke cultuur en indrukwekkende, afwisselende natuur. Cultuurhistorische steden, bergdorpjes, bossen, ruige bergen, besneeuwde toppen, valleien, wijngaarden, glooiende heuvels, velden vol bloemen en zeldzaam wild, u vindt het er allemaal.

Tel hierbij de heerlijke Italiaanse keuken, goede wijnen en prima overnachtingsmogelijkheden op en u heeft een topbestemming voor een wandelvakantie!

Klimaat

Het klimaat in Italië verschilt van streek tot streek. In het noorden zijn de winters koud en de zomers warm en nat. Op de Povlakte zijn de zomers droog en de winters koud en vochtig. In de Apennijnen is het koeler en daar kan in de winter sneeuw vallen. De rest van Italië heeft een aangenaam klimaat met milde winters en lange, warme zomers. Wandelen in Italië kan in alle maanden van het jaar. Wandel door de sneeuw, geniet van de bloemen en bloesem in de lente, de warmte in de zomer en de kleuren van de herfst.

Wandelvakantie in Italië in de regio

De Abruzzen en Molise zijn ruige, dunbevolkte en bergachtige streken. In Abruzzo kunt u wandelen in Italië in de Apennijnen, een ongerept berggebied met steile weggetjes, verlaten bergdorpjes en schaapsherders. In Apulië vindt u vooral een rijke architectuur.

Basilicata en Calabrië behoren tot de armste regio’s van Italië en worden daarom niet veel bezocht. Als u wilt wandelen in het onbedorven Italië, dan bent u hier op de juiste plek. Het ruige landschap is bezaaid met akkers, ruïnes, abdijen, kastelen en bergdorpjes.

De antieke stad Napels ligt in de streek Campanië, aan de schitterende golf van Napels. Hier wandelen in Italië brengt u niet alleen veel cultuur maar ook een vruchtbaar achterland, een adembenemende kust en veel prachtige, verlaten stadjes.

Emilia-Romagna ligt in het hart van midden-Italië en bestaat uit de Po-vlakte en een brede strook land met heuvels. Als u op de Po-vlakte gaat wandelen in Italië, treft u een vredig landschap met natuurreservaten, duinen, moerassen, eilandjes en vissersdorpen.

Friuli-Venezia Giulia ligt in noordoost Italië, tegen de grens met Slovenië en Oostenrijk. U kunt er een mooie wandelvakantie houden in de Karnische Alpen. Naast een mooie natuur biedt de streek mooie oude stadjes, Romeinse overblijfselen en uitgestrekte wijngaarden.

Wandelen in Italië in Lazio biedt zowel een schat aan cultuur als afwisselende natuur. Ontdek het indrukwekkende Rome en Vaticaanstad, afgewisseld door wandelingen in een gebied met vulkanische meren, bossen, ravijnen, bergen, olijf- en wijngaarden.

Ligurië is een smalle, lange strook aan de kust. Aan de voet van de bergen, die met wijngaarden zijn begroeid, kunt u wandelen in Italië langs dorpen met pastelkleurige huizen, tuinen vol kleurige planten en een spectaculaire kustlijn met ruige kliffen.

Lombardije strekt zich uit van de Zwitserse Alpen tot de Po-vlakte. Het is een gebied waar u schitterend kunt wandelen in Italië door bloeiende steden met paleizen en kerken. De natuur is schitterend met bergtoppen, valleien, gletsjermeren, klein wild en het Lago Maggiore en Comomeer.

Le Marche is een sprookjesachtige lappendeken van heuvels, zandstranden en oude stadjes. In het voorjaar en de zomer bloeien over de papavers wat machtige schouwspelen oplevert. Een bekend wandelgebied is het imposante Monte Sibillini.

Als u van natuur houdt, is wandelen in Italië in Piemonte en Valle d’Aosta een absolute aanrader. In dit landelijk gebied liggen de Alpen en het ongerepte park van Gran Paradiso. Verder vindt u er wijngaarden, eindeloze akkers, weiden, zeldzame wilde dieren, middeleeuwse forten, kastelen en traditionele dorpen.

Toscane is beroemd vanwege haar schilderachtige landschap, rijke geschiedenis en kunst. U wandelt er door kleurrijke, glooiende heuvels met cipressen, wilde bloemen, middeleeuwse stadjes en indrukwekkende cultuurhistorische steden zoals Florence en Siena.

Trentino-Zuid-Tirol wordt gedomineerd door de statige Dolomieten waar u natuurlijk fenomenaal kunt wandelen in Italië. U vindt er gletsjers en diepe dalen en in de zomer een prachtige alpenflora. In de Dolomieten kunt u van berghut naar berghut lopen. Verder zijn ook de kastelen, paleizen, watervallen en wijngaarden in deze streek een lust voor het oog.

In Umbrië treft u een idyllisch landschap met pittoreske stadjes op heuvels aan. Tijdens een wandelvakantie in Umbrië wandelt u over golvende vlakten, door ruige berggebieden en middeleeuwse heuvelstadjes en een aantrekkelijk platteland.

Veneto ligt in het noordoosten. Het is een schitterende streek om te wandelen in Italië. Ontdek het natuurschoon van de kalkstenen Dolomieten, het Gardameer, Venetië en de golvende, groene heuvels van Colli Euganei. Stadswandelingen kunt u onder meer maken in Verona, Padua en Vicenza.

Wandelen in Italië – eilanden

Sardinië is een zeer populaire bestemming voor wandelen in Italië. Het groene eiland is schitterend en biedt de wandelaar een indrukwekkende kust, onherbergzame gebergtes, prehistorische bouwwerken en grasland met vijgcactussen, wilde tijm en dwergeiken.

Sicilië in de Middellandse Zee is het eiland van de rijke historie dankzij de vele veroveraars die hun sporen hebben achtergelaten. Wandelen in Italië op dit eiland brengt u tevens een schitterend natuurschoon met vlakten, bergen, de vulkaan Etna en een bijzondere fauna en flora.

Deel dit artikel