Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wandelen in Oostenrijk: dankzij de stilte en schoonheid van de prachtige berggebieden en de uitstekende wandelfaciliteiten, is het een van de meest populaire wandellanden van Europa.

Oostenrijk bestaat voor tweederde uit bergen waar u schitterende tochten kunt maken. Geniet van de Alpentoppen, bergweiden, meren, bossen, koele dalen, lieflijke valleien en historische bezienswaardigheden.

Klimaat

In Oostenrijk wandelt u in een bergachtig land met verschillende klimaten. De winters zijn overwegend koud, de zomers warm en redelijk nat. Vooral in de Alpengebieden kan het weer heel snel omslaan en binnen Oostenrijk kunnen er ook grote verschillen in temperatuur en weertype voorkomen. Als u wilt genieten van de zon tijdens het wandelen in Oostenrijk, kunt u uw wandelvakantie het beste plannen tussen mei en september.

Wandelen in Oostenrijk - wandelvakanties

In de meest zuidelijke regio’s Karinthië en Oost-Tirol vindt u onder meer het Nationaal Park Hohe Tauern met de Grossglockner en de Karintische Meren. Uitgestrekte meren waarlangs hoge bergen oprijzen: in dit paradijs kunt u heerlijk wandelen in Oostenrijk!

In Neder-Oostenrijk treft u een grote variatie in landschap en natuurschoon. Hier wandelen in Oostenrijk brengt u wijngaarden, bossen, vruchtbare vlaktes, schilderachtige dorpjes, interessante steden en imposante abdijen aan de oevers van de Donau. In de zomer kunt u schitterend wandelen in het Wienerwald, de Schneeberg en het Raxalp-gebergte.

Het laaggelegen Burgenland is vooral bekend vanwege de unieke flora en fauna die de streek biedt. Vooral rond de Neusiedler See kunt u prachtig wandelen in Oostenrijk. Dit grootste steppemeer van Centraal-Europa is een paradijs voor natuur- en vogelliefhebbers met dicht begroeide oevers, rietlanden, moerassen, meertjes en meer dan 250 vogelsoorten.

Opper-Oostenrijk ligt aan de bovenloop van de Donau en is een uitzonderlijk gevarieerde provincie. In dit gebied treft u bergen, golvende heuvels, ruime dalen, historische stadjes, hoge vestigingen en magnifieke abdijen. Een topplek om te wandelen in Oostenrijk is het Salzkammergut, een gebied met meren en kalksteengebergte.

Wandelen in Oostenrijk in de hoge bergen, kunt u het beste in het Salzburger Land. U kunt er prachtige bergwandelingen maken over alpenweiden naar de eeuwige sneeuw. Geniet van bloemen, watervallen, grotten, bronnen en panoramische uitzichten. De stad Salzburg is zeer de moeite waar om een stadwandeling doorheen te maken.

Stiermarken wordt gekenmerkt door wijngaarden, grasland, wouden, kastelen en abdijen. Wandelen in Oostenrijk voert u hier door een idyllisch landschap met vele bergtoppen, wilde bergstromen en schitterende meren. Voor stadswandelingen leent de oude stad Graz zich uitstekend.

Wandelen in Oostenrijk in de Alpen kan in het uiterste westen. Het toeristische Tirol met zijn smalle valleien en mooie bergtoppen is geliefd vanwege de goede wandelmogelijkheden. In het Zillertal en Oetztal lopen tal van goed gemarkeerde wandelroutes. Voralberg is erg in trek bij wandelaars die een wat meer ontspannen en landelijke omgeving zoeken met bergmeren en besneeuwde bergtoppen.

In Wenen kunt u dagenlang ronddwalen en prachtige stadswandelingen maken. In deze hoofdstad van Oostenrijk vindt u ontelbare historische bezienswaardigheden zoals musea, kerken, kathedralen, burchten, pleinen, paleizen en monumenten. Wandelen in Oostenrijk door Wenen is wandelen door het verleden van onder meer de Habsburgers.

Deel dit artikel