In 2015 was de Belgische stad Mons culturele hoofdstad van Europa. En niet voor niets! De levendige studentenstad heeft een sfeervol historisch centrum, maar ook een verrassend aanbod aan interessante musea en Unesco-monumenten.
De Grand Place is het bruisende stadshart. Rondom het plein waaieren de straatjes zich uit. Achter de Grote Markt zitten leuke winkeltjes en goede restaurants die culinaire hoogstandjes serveren. Sommige straten vergen wat klimwerk, niet zo gek dus dat de Nederlandse naam van de stad Bergen is.
Art nouveau juweel
Enkel de metalen deuren met weelderige bloemornamenten verraden wat er achter de sobere neoklassieke gevel van het Huis Losseau schuilgaat. Hoewel Léon Losseau opgeleid was als advocaat, hield hij zich liever bezig met intellectuele activiteiten en zijn persoonlijke interesses. In 1899 vatte Losseau het plan op om zijn ouderlijk huis grondig te renoveren en van de modernste snufjes te voorzien. Het huis werd uitgerust met elektriciteit, centrale verwarming aangedreven door stoom, elektrische schuiframen en een privélift. Alles naar Losseau’s smaak in art nouveau gedecoreerd. Elke kamer heeft een eigen thema met een prachtig ingelegde parketvloer, lambrisering en behang. Blikvanger van het huis is de salon met plafond in glas-in-lood.
Kunst bewoont de stad
In de Rue de Nimy springt een muurschildering in zwart-wit in het oog. Een panter ligt op een potlood met de tekst Don’t sleep on your dreams, dat met een touwtje door een vogel wordt meegenomen. Het werk is gemaakt door een Noir artist uit Luik en is onderdeel van een serie fresco’s en kunstinstallaties in het kader van de kunstbiënnale Fondation Mons 2025. Een andere fresco is geschilderd op de gevel van restaurant Le Gribaumonts, Rue Havré 95. Kunstenaar Blancbec laat denkbeeldige planten en dieren in een kleurrijk geometrisch tableau elkaar kruisen. Onderaan de schildering is de kop van een draak herkenbaar, symbool van de stad. Langs de muurfresco’s is een wandeling van 5,9 kilometer uitgezet. Zie ook op de website van Visit Mons.
© foto WBT - J.P. Remy
Doudou de draak
De eerste zondag na Pinksteren vindt er een bijzonder folkloristisch spektakel plaats, de Ducasse. Dit volksfeest is door Unesco als mondeling en immaterieel erfgoed van de mensheid erkend. Op zondag wordt de meer dan 700 jaar oude processie met de gouden koets en het aansluitende hoogtepunt, het Lumeçon gevecht, gehouden. Eerst moet de koets met het reliekschrijn van Sint Waltrudis in één keer over een heuvel bij de kerk worden geduwd. Daarna is er een gevecht tussen Sint Joris en de draak Doudou op de Grote Markt. De toeschouwers proberen als aandenken een haar uit de staart van de draak te pakken te krijgen. In het Doudoumuseum kun je het hele jaar terecht om meer over dit kleurrijke evenement te weten te komen.
© foto WBT - Anibal Trejo
Surfen op papier
Tegenwoordig rolt er met een druk op een knop hapklare kennis op een scherm tevoorschijn. In het begin van de 20ste eeuw koesterden bibliograaf Paul Otlet en Henri La Fontaine de droom dat alle kennis in de wereld met elkaar gedeeld kon worden. Zij bedachten een coderingsysteem om informatie toegankelijk te maken: de Classification Décimale Universelle. Dit systeem wordt gezien als voorloper van de huidige zoekmachine op internet, een ‘Google van papier’. Otlet geldt niet alleen als grondlegger van de zoekmachine. Hij voorzag ook een systeem waarbij telefoon en beeldscherm informatie zouden verzenden: internet. De archiefverzameling bevindt zich tegenwoordig in het Mundaneum.
© foto Mundaneum - Patrick Tombelle
Geschiedenis in 360 graden
Het Mons Mémorial Museum is gevestigd in de voormalige Machine à eau dat van 1871 tot 1961 de stad van water voorzag. De monumentale gevel is een indrukwekkende glazen façade die in de entreehal veel licht doorlaat. In het museum wordt stilgestaan bij de bezetting van Mons in de Grote Oorlog en de Tweede Wereldoorlog. De bezoeker wordt aan de hand van verhalen van getuigen ondergedompeld in het dagelijkse leven van soldaten en burgers in tijden van oorlog. Sinds kort ervaart de bezoeker met een virtual reality bril hoe de bevrijding van Mons in 1944 werd gevierd. Vier video’s in 360 graden laten de bevrijding opnieuw beleven door de ogen van burgers, verzetslieden, Amerikaanse maar ook Duitse soldaten.
Zien en doen
- Terrasje pakken op de Grote Markt
- Het Aapje van Mons over zijn bol aaien. Dat brengt geluk
- Naar de top van het Belfort voor een panorama over de stad
- Het huis bezoeken waar Van Gogh bijna twee jaar verbleef, net buiten Mons
Meer informatie over de stad Mons vind je op de website van Wallonië België Toerisme.