© foto Bertil van Beek
© foto Bertil van Beek

Den Helder, bekend van de marine en de zee, kent ook een grote diversiteit aan landschappen. Vele kilometers duin, strand, wad, bos en dijk bieden talloze mogelijkheden voor wandelaars.

Stelling Den Helder

Met aan drie kanten zee, kent Den Helder een unieke ligging. Napoleon zag in 1811 deze plek langs de kust als het Gibraltar van het noorden en stationeerde er de marinevloot, die nu al twee eeuwen Den Helder kenmerkt. Ook bouwde hij Fort Kijkduin, tegen­woordig - inclusief Noordzee aquarium - een prachtig fort om te bezoeken waar je meer te weten komt over de functie van het fort tijdens de Tweede Wereldoorlog en de tijd waarin Napoleon in Den Helder was. Voor de verdediging van de oorlogshaven liet Napoleon, naast Fort Kijkduin, meerdere forten bouwen. Deze forten werden later verbonden door een liniedijk, gelegen in de veelzijdige natuur van Den Helder; samen vormen ze de Stelling Den Helder. Langs de Stelling ontdek je niet alleen fraaie plekken, uitzichten en historische feiten. Je komt langs diverse bouwwerken uit de tijd van Napoleon, Nederlandse verdedigingswerken en ook vele Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.


cmdh terras willemsoord

Gekozen tot NS-wandeling 2019-2020

Wandelen in en rond Den Helder? Jazeker. De NS en Stichting Wandelnet kiezen elk jaar vier wandelroutes uit die gedurende het wandelseizoen onder de aandacht worden gebracht van de Nederlandse treinreiziger. Dit jaar krijgt de route ‘Helderse Duinen’ speciale aandacht tijdens het wandelseizoen 2019-2020.

Deze afwisselende route brengt je vanaf Den Helder Zuid (bezoek vooral ook de Nollen naast station Zuid) over slingerpaadjes door de duinen naar de Helderse Zeedijk waar je zult genieten van het uitzicht en even kunt uitwaaien. Onderweg kom je langs de Stelling Den Helder, (openlucht) musea, prachtige uitgestrekte natuur die je kunt bezichtigen vanaf een 15 meter hoge uitkijktoren en volop horeca.

De route eindigt, via de Oude Rijkswerf Willemsoord, wat met zijn historische gebouwen en schepen nog steeds een maritieme sfeer ademt, in de binnenstad van Den Helder waar het goed toeven is op terrasjes aan het water of in de winkelstraat.

Informatie

Een greep uit de 
wandelingen en rondleidingen:

  • Napoleonroute
  • Stadsroute
  • Wandelroute over de Oude Rijkswerf Willemsoord
  • Waddenwandeling Den Helder

Bekijk de wandelingen op de website van Citymaketing Den Helder

Tip

Volg een rondleiding onder leiding van een enthousiaste gids door Fort Harssens, een prachtig pantserfort gelegen aan zee.

Meer informatie kun je vinden op de website van Citymarketing Den Helder.

Volg alle activiteiten en bezienswaardingheden in Den Helder ook via Facebook
 en Instagram #citymarketingdenhelder

Andere Helderse hotspots

Deel dit artikel