chimay bier ardennen
© foto Shutterstock

Bierliefhebbers kennen Chimay, één van de trappistenbieren, van de supermarkt en de cafés met speciaal bieren. Minder bekend is dat het Middeleeuwse plaatsje in het uiterste zuiden van België veel te bieden heeft voor wandelaars en rustzoekers. En... Chimay ligt slechts 290 kilometer van Utrecht!

Het ligt voor de hand om na aankomst in Chimay eerst een wandeling door het stadje zelf te maken. Chimay ademt historie uit met monumenten zoals De Oude Toren (Vieille Tour), een overblijfsel van de oude vestingwerken, en de collegiale kerk van Saints-Pierre-et-Paul met bolvormige torenspits. Vanaf de Grote Markt leiden steile straatjes naar het Kasteel van Chimay met panoramisch uitzicht.

Zeven kilometer ten zuiden van Chimay ligt de Abdij Notre Dame de Scourmont. Hier is een wandelparcours uitgezet naar de tuin, de kerk en de begraafplaats. Via een interactieve tentoonstelling ontdek je de fabricagegeheimen van de Chimay trappistenbieren en –kazen.

Een tweede wandeltip is de route rond het meer van Virelles. De bossen en het water hebben een grote aantrekkingskracht op vogels en tijdens je wandeling zul je de vogels zien én horen. In het natuurcentrum Aquascope staat natuur­educatie en bescherming centraal. Deze tocht brengt je ook naar het dorp Lompret, één van de mooiste dorpen van Wallonië. Je zult merken dat de kleine omliggende dorpen authentiek zijn gebleven en het landschap een aangename afwisseling biedt van het groene platteland, bossen, rivieren en meren.

wandelvakantie omgeving chimay shutterstock

In de omgeving van Chimay kan je prachtig wandelen © foto Shutterstock

Een tip voor jouw verblijf

In het historische hart van het oude centrum van Chimay staat een karaktervol huis uit de 18de eeuw met de aansprekende naam: Le Petit Chapitre. Een verblijf in deze kleinschalige bed & breakfast staat garant voor comfort, rust en sereniteit. De kamers zijn met smaak en passie ingericht.

Bij het continentaal ontbijt staan regionale producten in de schijnwerpers met graanbrood - gebak - huisgemaakte biologische jam - speculaaspasta - Belgische chocolade - glaasjes huis­gemaakte yoghurt met compote of vers fruit van de dag - Chimay kaas - fruitmand - ontbijtgranen - en afwisselend huisgemaakte taarten of pap met vers fruit of wentelteefjes met ahornsiroop of verse fruitsalade met munt - vruchtensappen - Van Hove koffie­ – verschillende soorten thee. De vriendelijke eigenaren van Le Petit Chapitre doen er alles aan om je een aangenaam verblijf te bieden.

wandelvakantie chimay le petit chapitre in chimay

Sfeervol... Le Petit Chapitre in Chimay

Op 100 meter van le Petit Chapitre ligt een bushalte en het dichtstbijzijnde treinstation logt op 15 kilometer afstand in Couvin. Op wandelafstand is er een broodjeszaak voor de lunch (picknick) en een keuze aan restaurants. Grote kans dat er naast het Chimay trappistenbier en kaas ook escavèche op de kaart staat: een visgerecht en specialiteit van deze streek.

Meer informatie vind je op de website van Visit Wallonia.

Deel dit artikel