Renderklippen heide Heerde
De Renderklippen, schaapherder op de heide© foto Jan Stenvert

Voor wandelaars is de gemeente Heerde een eldorado. Liefhebbers van het betere voetenwerk kunnen er elk seizoen eindeloos wandelen door een altijd boeiend landschap. Over het Roots Langste Natuurpad bijvoorbeeld!

Variërend landschap

De bossen van de Veluwe en het weidse IJssellandschap bieden een grote variatie. Wandelaars hebben keuze uit een groot aantal routes over glooiende heidevlaktes met een gescheperde schaapskudde op de Renderklippen, waar je zo het bos van De Dellen in duikt tot kleine slingerpaadjes langs het rustig kabbelende water van sprengen en beken. Ook het Zwolse Bos of Landgoed Petrea bieden verrassend opdoemende heideheuveltjes. Opmerkelijk is dat het grondgebied van de gemeente Heerde ook onderdeel is van de Lange Afstandswandeling het Maarten van Rossumpad.

stedentrips wandelpaadje wandeling heide herfst renderklippen paraplu

De bossen van de Veluwe en het weidse IJssellandschap bieden een grote variatie 

Wild en vogels spotten

In het broedseizoen zie je vanaf de IJsseldijk en de dijken van de Hoogwatergeul de reeën en hazen ronddartelen. En zelfs zonder verrekijker spot je gemakkelijk een buizerd op een paal of grutto’s, tureluurs, wulpen, kieviten en slobeenden in de plasdrasgebieden in en boven de graslanden. Ook een onverwachte ontmoeting met wilde zwijnen en edelherten is niet uitgesloten in de bossen van Heerde.

Klompenpaden

De Gemeente Heerde telt maar liefst vijf klompenpaden met routes van tussen de 10 en 15 kilometer lang. Als je deze wandelt, heb je alle landschappen van Heerde meegemaakt. Het Elsvoorderpad neemt je mee langs de oevers van de IJssel, het Markluiderpad door het platteland, het Paddenpad voert je door bos en langs de Hoogwatergeul met een vogelkijkhut en kies het Horsthoekerpad en Vosbergenpad als je bos, heide en landgoed wilt in je wandeling. Klompenpaden zijn te vinden in Gelderland en Utrecht en zijn gemarkeerd met klompjes.

stedentrips klompenpad heerde foto koek en ei

Aanduiding gewijzigde route Klompenpad © foto Koek en Ei

Luisterbankjes

Vanaf eind september zijn er langs de klompenpaden nieuwe bankjes te ontdekken, vanaf waar je kunt luisteren naar een lokaal verhaal. Scan de code op het bankje, ga zitten en luister naar het verhaal over de omgeving. Zo kan de wolf toch ineens op je pad komen of waan je je honderd jaar terug in de tijd. De bankjes werden door vrijwilligers gemaakt van hout uit Heerder bossen, lokaal gastheerorganisatie Visit Heerde ging op zoek naar verhalen en dankzij giften en sponsors werden en worden er nog steeds bankjes geplaatst.

Wandelen met de hond

Honden zijn welkom op Landgoed ­Vosbergen en Landgoed Bonenburg, dichtbij het centrum van Heerde. Buiten het centrum van Heerde wandel je heerlijk met ze in het Zwolse bos. En buiten het zomerseizoen kan de hond mee naar het Heerderstrand, dat omringd is door bos en heide, om lekker te rennen door zand en water. Op Klompenpaden zijn honden niet welkom.

Ga naar de website voor onder andere meer wandeltips en wandelkaarten

 

overnachten banner sleutel

Deel dit artikel