Moerputten © foto Shutterstock

Boswachters van Staatsbosbeheer maakten onlangs traditiegetrouw weer een selectie van de mooiste boswachterspaden in de winter. Boswachterspaden zijn wandelroutes die door boswachters uitgestippeld zijn en die je door heel Nederland kan vinden.

Zij nemen je mee langs hun favoriete plekken in de natuur en loodsen je ook over onverwachte zijpaadjes die je anders zomaar links zou laten liggen. Hieronder acht van hun meest favoriete boswachterspaden voor een heerlijke wandeltocht in de winter.

Boswachterspad Haagse Bos, Den Haag - 5 km

Midden in Den Haag ligt een groene oase. Tijdens een fijne winterwandeling over dit boswachterspad maak je kennis met kronkelende paadjes langs grote bomen en vanaf het najaar met vijvers vol wintergasten.

Boswachterspad Deurzerdiep, Drentsche Aa – 8 km

Je loopt vanuit Assen zo het halfopen landschap van Drenthe in. Op deze wandeltocht langs het Deurzerdiep ontdek je fraaie meanderende beekjes en natte hooilanden met bijzondere planten.

Boswachterspad Kootwijk, Veluwe – 18,6 km

Een heerlijke, wat langere wandeling langs het Kootwijkerveen op de Veluwe. In het Kootwijkerveen zijn onlangs herstelwerkzaamheden uitgevoerd; wandelaars zullen ervaren dat de route hierdoor enigszins is aangepast. Het ven wordt nu meer beleefd tijdens de wandeling, mede dankzij de prachtige uitzichtpunten.

Boswachterspad Ruiten Aa, Westerwolde – 10 km

Hier kan je genieten van het grootste heideterrein van Groningen tijdens een fijne winterwandeling over het boswachterspad in Sellingen. De route brengt je met name langs oude eiken en de Ruiten Aa. 

wandelnieuws ruiten aa shutterstock

De Ruiten Aa © foto Shutterstock

Boswachterspad Bruggenroute Moerputten, ’s Hertogenbosch – 5 km

Tijdens deze wandeling maak je kennis met de afwisselende natuur in de Moerputten, net onder Den Bosch. Je wandelt onder andere over de Moerputtenbrug en je kan hierdoor de verborgen geschiedenis van de Langstraat-spoorbruggen ontdekken. Het is een geweldige wandeling door een gebied met een rijk verleden.

Boswachterspad Stuifduinentocht, Schoorlse Duinen – 5 km

Gedurende de stuifduinentocht door de Schoorlse Duinen heeft de natuur vrij spel. Je beleeft er niet alleen de natuur, maar ook al haar elementen. Witte duinen, zand, wind en water zijn de ingrediënten in dit gebied. 

Boswachterspad Arriër-Esch, Vechtdal – 7 km

Tijdens een wandeling over boswachterspad in de Arriër-Esch ontdek je sporen uit het verleden. Je loopt over zandverstuivingen en ontdekt er de oude ‘schapenboet’. Dit boswachterspad ligt in een bijzonder vogelrijk gebied.

Boswachterspad 't Lange Pad, Oostvaardersplassen - 7 km

Je geniet hier steeds van een fraai, weids uitzicht. Je ziet er konikpaarden grazen en wellicht ontdek je ook het kleurrijke ijsvogeltje tijdens je wandeling.

Kijk hier voor meer informatie en alle andere boswachterspaden

 

 

Deel dit artikel