© foto Shutterstock

Onlangs is de Afsluitdijk weer voor een groot gedeelte opengesteld voor wandelaars en fietsers. Vijf jaar geleden werd de Afsluitdijk gesloten voor wandelaars en fietsers doordat grootschalige werkzaamheden aan de dijk moesten worden uitgevoerd.

Sinds die tijd kon je als wandelaar of fietser slechts door middel van een busverbinding naar de overkant. Sinds eind juni is het weer mogelijk om de Afsluitdijk wandelend of fietsend over te steken. Met de kanttekening dat de route nog niet volledig is geopend. De werkzaamheden om de Afsluitdijk weer toekomstbestendig te maken, zouden in eerste instantie drie jaar duren. Het werk was echter complexer dan gedacht en de afsluiting liep flink uit.

wandelnieuws fietsbus shutterstock

De gratis bus voor wandelaars en fietsers © foto Shutterstock

Weer open

Het vernieuwde pad voor wandelaars en fietsers is nu voor het grootste deel opengesteld. Tussen Den Oever en Kornwerderzand kan inmiddels over een lengte van 24 km gefietst of gewandeld worden. Om de sluizen veilig te passeren moet in elk geval nog tot en met 2025 van de speciale gratis bus gebruik worden gemaakt.

Goed plannen

Je moet je wandel- of fietsreis wel goed plannen. Zo duurt de reis van Friesland naar Noord-Holland veel korter dan van Noord-Holland naar Friesland. De oorzaak ligt in de bustijden; vanuit Noord-Holland ben je 2.30 uur aan de bus kwijt, terwijl dat vanuit Friesland maar een half uur is. De busschema’s van de bus vind je op de website van De Afsluitdijk.

Een bijzondere belevenis

Wandelen of fietsen over de Afsluitdijk is een mooie belevenis. Het is - temidden van alle elementen met uitzicht op het prachtige UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee - heel bijzonder. Het wandelpad over de Afsluitdijk maakt onder andere deel uit van het Zuiderzeepad en het Nederlands Kustpad deel 2.

Deel dit artikel