De honingzwam bevordert verrotting van wortels en stam
De honingzwam bevordert verrotting van wortels en stam

Het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch heeft besloten met onmiddellijke ingang een stuk bos in recreatiegebied de Hollandse Biesbosch te sluiten voor publiek. De bomen, met name essen, zijn te zeer aangetast door een parasiet, waardoor er bomen afsterven.

De afstervende bomen zijn een goede voedingsbron voor schimmels, zoals de honingzwam. Deze vestigt zich aan de voet van de zieke bomen en bevordert verrotting van wortels en stam. De aangetaste bomen worden daardoor instabiel en vallen uiteindelijk om. Dat dit voor gevaarlijke situaties zorgt in het bos moge duidelijk zijn. Het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch heeft dus besloten om het bos per direct te sluiten voor publiek. Zoals je wellicht weet lopen er behoorlijk wat onverharde wandelpaden en gemarkeerde routes door het bos. Die zullen vanaf nu tot nader order niet meer bewandelbaar zijn. Het bos is inmiddels afgezet met hekken en borden informeren je over de reden van afsluiten en het gevaar van betreden.

Henk Bronkhorst, Hoofd Beheer in de Hollandse Biesbosch: "Het is erg risicovol om het bos open te houden voor bezoekers. Er kunnen takken afbreken en er staan echt bomen op omvallen. Je hoort aan het kraken van de takken dat er erg veel dood hout is. We willen vanzelfsprekend voorkomen dat er ongelukken gebeuren."

wandelnieuws boomsterfte biesboschEen stuk bos in Nationaal Park De Biesbosch is afgesloten voor publiek door vallende takken en afstervende bomen

Aankomende zomer zal worden gestart met het verwijderen van gevallen bomen en takken en het rooien van aangetaste bomen. De aanpak wordt gecombineerd met het jaarlijks terugkerende bosonderhoud, waardoor de rust in het bos zo weinig mogelijk wordt verstoord. En op deze manier is het bos uiteindelijk slechts één aaneengesloten periode afgesloten. Na het rooien en opruimen wordt aansluitend gestart met het aanplanten van jonge bomen, om weer een gezond, gevarieerd bos terug te krijgen. Het herplanten zal in de maanden november t/m maart 2019 gebeuren. De totale werkzaamheden zullen waarschijnlijk tot in 2021 duren. Het bosgebied blijft tijdens werkzaamheden gesloten.

Meer informatie over bovenstaande is te vinden op de website van Nationaal Park De Biesbosch.

Deel dit artikel