Als je erover denkt om ooit op pelgrimstocht te gaan, hoef je daar niet direct drie maanden voor uit te trekken en 2000 km af te leggen. Al tien jaar is er ook in eigen omgeving de gelegenheid om een pelgrimstocht te maken, te weten het PeerkePad.

Deze zevendaagse pelgrimstocht loopt van Wittem in Zuid-Limburg naar Tilburg-Noord of omgekeerd. En… je kunt deze wandeltocht zowel individueel als in groepsverband doen.

PeerkePad is een niét-gemarkeerde wandelroute tussen de pelgrimsoorden van de heilige Gerardus Majella in Wittem en de zalige Petrus Donders in Tilburg-Noord. In Tilburg-Noord staat tevens het geboortehuisje van ‘Peerke’, zoals hij daar liefkozend werd genoemd.

De wandelroute is in 2009 ontstaan als een eerbetoon aan de redemptorist-missionaris Peerke Donders (1809 – 1887), toen Peerke’s 200e geboortedag feestelijk werd gevierd in Tilburg. Peerke werd als kind geboren in een arm weversgezin. Hij leefde 45 jaar in Suriname, waar hij zich vooral bekommerde om de - achtergestelde – slaven, de inheemse bevolking en vooral de verstoten melaatsen.

De route vanuit Wittem loopt door het Geul- en Maasdal tot Berg aan de Maas. Je steekt vervolgens de Maas over naar de prachtige Belgisch-Limburgse Kempen. Bij de bekende abdij Achelse Kluis kom je Nederland weer binnen. Daarna trek je door de bos- en heidegebieden van de Brabantse Kempen richting het geboortehuis van Peerke en het Peerkepark in Tilburg. De pelgrimsroute van 165 kilometer kun je te voet in zeven of acht dagen afleggen.

PeerkePad is in twee richtingen beschreven in een wandelboekje van Henk Erinkveld, zodat je ook als individuele pelgrim de wandeltocht kunt maken. Teksten en gebeden rond de ‘werken van barmhartigheid’ helpen je om van deze meerdaagse wandeling een echte pelgrimstocht te maken. Aan de hand van het wandelboekje kun je overigens ook zeven eendaagse rondwandelingen maken.

Wil je deze pelrimstocht liever niet alleen doen? Dan is er een oplossing voor je: Klooster Wittem organiseert ieder jaar een groepswandeling over het PeerkePad. Zo ook in september van het komende najaar. Rector van het klooster in Wittem – tevens auteur van het wandelboekje en inmiddels ook ervaren reisbegeleider – Henk Erinkveld zal de ‘groepspelgrims’ dit jaar alweer voor de 14e keer begeleiden.

Vanaf zondag 1 september 2019 kun je meewandelen in etappes van ongeveer 25 km vanuit Wittem. Overnachten doe je in hotels in Houthem, Berg aan de Maas, Bree (B), Achel Statie (B), Vessem (pelgrimshuis) en in de Oisterwijkse bossen. Je komt op zaterdag 7 september aan in het Peerkepark in Tilburg-Noord. Meer informatie en de mogelijkheden om te aan te melden vind je op de website van de pelgrimstocht.

Deel dit artikel