Begraafpark Heilig Landstichting © foto David Brand

Berg en Dal staat met de Neder-Germaanse Limes op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het aquaduct in Berg en Dal en de aquaductroute Van Bron tot Kraan maken onderdeel uit van dit erfgoed. Je kunt het uitzichtpunt van het aquaduct bezoeken en wandelen langs het aquaduct. Letterlijk dus in de sporen van de Romeinen!

Het goede nieuws is dat je vanaf april deze route kunt wandelen onder begeleiding van een gids. De route is 7 kilometer lang en loopt van het dorp Berg en Dal naar Nijmegen. Je wandelt dus van de Romeinse Bron tot de Romeinse Kraan.

De Romeinen waren in Berg en Dal, nu jij nog!

In de omgeving van Berg en Dal zijn veel sporen te vinden van de Romeinen. Berg en Dal is de buurgemeente van Nijmegen. En Nijmegen was in die tijd de belangrijkste Romeinse vestigingsplaats in Nederland. De waterbehoefte van de Romeinse soldaten was groot. Niet alleen voor drinkwater, maar ook voor de bereiding van eten en drinken, het spoelen van de latrines, drinken voor paarden en muilezels, water voor de bewoners van het kampdorp en voor de badgebouwen. Daarom besloten de Romeinen een waterleiding (aquaduct) aan te leggen vanaf enkele bronnen in Berg en Dal. De waterleiding bestond uit een houten goot. Daarvan is helaas niets overgebleven. Wel zijn nog resten van dammen en dalen zichtbaar. Het aquaduct van Berg en Dal maakt deel uit van een grote groep van aquaducten in het voormalige Romeinse rijk.

wandelnieuws bergendal limes

Aquaductroute van Bron tot Kraan

De schitterende aquaductroute voert langs interessante locaties zoals het uitkijkplateau bij het Kerstendal, de Meerwijk, het Louisedal, de Broerdijk en tot slot een infozuil aan de Ubbergseveldweg. Op een aantal punten zie je de resten van het Romeinse aquaduct. Er zijn routewijzers geplaatst en op 12 locaties kun je onderweg via een QR-code meer te weten komen over hoe het er vroeger uitzag en functioneerde. Je loopt vooral door het bosrijke landschap van Berg en Dal. Tips voor onderweg: bezoek het Museumpark Orientalis waar je nog meer informatie vindt over de Romeinen. En naast dit museum staat de imposante Cenakelkerk: een wit gepleisterd, oriëntaals aandoend gebouw dat met zijn grote koepel en twee torens boven de bomen uitsteekt. Zeker een bezoek waard! Wordt daarna stil van binnen als je over het hiernaast gelegen begraafpark van Heilig Landstichting loopt…

Meer informatie

De wandeling Van Bron tot Kraan is geen rondwandeling. Plan je wandeling dus goed vooraf. Voor een wandeling met een gids kun je terecht bij het Gilde Nijmegen. Op deze website en in deze film vind je meer informatie over het Romeinse aquaduct. Meer info over de route vind je op de website van Berg en Dal

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Berg en Dalse Kroegjesroute? Wandelen van kroegje naar kroegje door een afwisselend landschap met uiterwaarden, heuvels en wijngaarden. In ieder kroegje kun je genieten van een heerlijke lunch of diner of blijven slapen. Laat je voor alle wandelingen informeren en inspireren op de website Wandelen in Berg en Dal.

Deel dit artikel