NP De Hoge Veluwe © foto Shutterstock
NP De Hoge Veluwe © foto Shutterstock

Op 24 mei is alweer de 21ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park. Door de huidige omstandigheden wordt het dit jaar – helaas - een online-viering. Het thema dit jaar is Natuur en Gezondheid. De Nationale Parken zijn er om mensen met de natuur te verbinden. De parken beschermen niet alleen onze uiterst waardevolle natuur, maar ze leveren ook hele positieve gezondheidsresultaten op.

Contact met de natuur is namelijk essentieel voor de gezondheid. Doordat Europa steeds meer verstedelijkt moeten er kansen gecreëerd worden voor burgers om het buitenleven te ervaren. Positief contact met de natuur heeft bewezen het welzijn en een actieve levensstijl te bevorderen.

Beleef de parken online

Vanwege de bijzondere situatie waarin we momenteel leven, wordt dit jaar de Dag van het Nationaal Park online gevierd. Het organiseren van evenementen kan nu even niet, dus zijn voor deze gelegenheid de hashtags #ParksForHealth en #NatuurdoetjeGoed gemaakt. Zo kan Nederland beter bekend worden met de Nationale Parken en ook de bijzondere natuur van de Nationale Parken beleven. 

Het programma op de Dag van het Nationaal Park 2020 (v.a. vrijdag 22 mei om 12 uur):

  • Een digitale (vlog)tour met de Boswachter door elk Nationaal Park
    Ga digitaal op pad met één van de Nationale Parkgidsen of -boswachters. Geniet van het park en de natuur met een interessante digitale natuurexcursie! Vanuit huis kun je op deze wijze van elk Nationaal Park genieten. En een extra voordeeltje van online: binnen een paar seconden ben je van de Veluwe op de Waddeneilanden! Ga hier naar het overzicht van alle digitale NP-excursies
  • De Nationale Parken Quiz 
    Je maakt kennis met de bijzondere en unieke natuur van de Nationale Parken. Met de vraag ‘Wat weet jij van de Nationale Parken…’ is er voor deze dag een speciale quiz gemaakt. Zo beleef je vanuit huis de Nationale Parken en leer je de leukste dingen over deze bijzondere natuurgebieden. Doe de Nationale Parken Quiz

Uit Brits onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die tenminste twee uur per week in de natuur vertoeven, het leven een hoger cijfer geven. Natuur zorgt ervoor dat je je fitter en vrolijker voelt en bevordert je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Voor wandelaars snijdt het mes dus aan twee kanten: je kan er fijn op uit én je pikt de bovengenoemde voordelen mee!

De Nationale Parken in Nederland zijn de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Nederland heeft maar liefst 21 Nationale Parken en gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. Je vindt er typisch Nederlandse landschappen met bijzondere natuur: bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer. Elk gebied heeft een uniek karakter, met eigen planten, dieren en landschappen. Het allereerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden geopend. Dit is ook de reden dat  de jaarlijkse Dag van het Nationaal Park op deze datum wordt gevierd.

Deel dit artikel