Via Alpina © foto Shutterstock
Via Alpina © foto Shutterstock

Goed nieuws voor Zwitserland-liefhebbers: zoals het er nu naar uitziet, kunnen we vanaf 15 juni weer naar Zwitserland op vakantie. De grenzen met Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zullen naar verwachting dan weer geopend zijn voor niet-essentiële reizen, zoals vakanties.

Of Nederlanders dan ook weer op vakantie kunnen naar Zwitserland, hangt af van het reisadvies van de Nederlandse overheid. En dit alles vindt natuurlijk alleen doorgang als de situatie dit toelaat.

Dankzij het schone en ook veilige imago en de goede organisatie van het land is Zwitserland een goede bestemming voor natuur- en avontuurliefhebbers.

Eén van de vele mogelijkheden om het land wandelend te verkennen is een meerdaagse tocht via één van de zeven nationale wandelroutes.

 • Via Alpina
  De klassieker onder de Zwitserse langeafstandswandelroutes. In 20 dagetappes loop je dwars door de noordelijke Alpen van Zwitserland. Deze route brengt je over maar liefst 14 Alpenpassen!
 • Trans Swiss Trail
  Deze Jurawandeling verbindt de historische steden Porrentruy en St-Ursanne met elkaar. Met glooiende heuvels en grote vlakke gebieden. 
 • Alpenpanoramaweg
  De Alpenpanorama-Weg loopt van het Bodenmeer naar Lac Léman en biedt je veel uitzichten op de bergtoppen van de Alpen, maar ook op het Mittelland en de Jura. 
 • Via Jacobi
  De Via Jacobi loopt van het Bodenmeer naar Genève. De route maakt deel uit van de Europese Jacobswegen. 
 • Jura Hoogteroutes
  De Jura-hoogteroute is de gemoedelijkste van de Zwitserse langeafstandswandelroutes. In een ruime boog verbindt deze route Zürich met het Meer van Genève. De oudste langeafstandswandelroute heeft 16 etappes
 • Alpenpassenroute
  De Alpenpassenroute is de wildste en meest veeleisende onder de Zwitserse langeafstandswandelroutes. Om vanuit Chur door de zuidelijke Alpen tot aan het Meer van Genève te wandelen heb je wel 34 dagen nodig. Tijdens deze tocht beklim je 32 passen via uiterst spectaculaire bergpaden. Hou je van ongerepte berglandschappen, eenzame valleien, ‘vierduizenders’ als decor en gezellig overnachten in berghutten? Dan is de Alpenpassenroute zeker iets voor jou.
 • Via Gottardo
  Vanuit Chiasso in het zuiden, vanuit Schaffhausen in het noordoosten en vanuit Basel in het noordwesten van Zwitserland bereikt de Via Gottardo de centrale alpenpas. 

Meer wandelmogelijkheden in Zwitserland vind je op de website.

Deel dit artikel