wandelnieuws Veelerveen
Veelerveen © foto Metha Eikens

Opnieuw een mooie wandelroute voor je in wandelgemeente van het jaar Westerwolde! Vorige maand maakte je kennis met het dorp Vlagtwedde. Een beetje noordelijker ligt Veele, een eeuwenoud esdorp. We wandelen dit keer door de beekdalen van de Oude Loop, Mussel Aa en de Ruiten Aa.

We komen door het esdorpje Wessinghuizen en over de Geselberg, ook wel Galgenberg genoemd. Dit is een oude terechtstellingsplaats. In februari 1597 werd op dit heuveltje de laatste heks verbrand. Ook op deze mooie route zie je de bijzondere cultuurhistorie van Westerwolde.  

Wandelroute 5: De Krabbenbrug Veele (8 km)

wandelnieuws veelerveen 3 kanalen metha eikensVeelerveen, drie kanalen © foto Metha Eikens

Een bewogen geschiedenis

De geschiedenis heeft het dorp Veele veranderd. De aanleg van het Mussel Aa-kanaal bracht handel en levendigheid. De stoomtram reed er tot aan de oorlog over de klapbrug. In die dagen had Veele maar liefst zeventien middenstanders.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zorgde de bevrijding voor een gedaanteverandering van het dorp. Op 12 april 1945 trok een eenheid bevrijders, onder leiding van kolonel Blondeel (de weg aan de noordkant van het kanaal is naar hem vernoemd) op naar de brug. Drie jonge Belgische militairen, tien Duitse soldaten en een baby uit Veele kwamen bij de gevechten om. Veertien boerderijen, woningen en schuren gingen in vlammen op. De brug ging voor de tweede keer in de oorlog de lucht in. De herstelde brug is genoemd naar de 21-jarige Belgische sergeant Philippe Rolin. Hij was één van de drie geallieerde gesneuvelden. Bij de Rolinbrug staat een klein monument.

De Westerwoldse kanalen

Tussen 1911 en 1917 zijn de Westerwoldse kanalen gegraven. De kanalen waren nodig vanwege de toenemende wateroverlast die ontstond door de ontginning van de moerassen en veengronden. De veengebieden waren een soort grote spons en konden veel regenwater opnemen. In het zuiden van Westerwolde sluit het Ruiten Aa-kanaal in Ter Apel aan op het Stadskanaal. Het Mussel Aa-kanaal doet dat bij Musselkanaal. Bij Veelerveen, noordoostelijk van Veele, komen beide kanalen samen in het B.L. Tijdenskanaal. Veel oude klapbruggen zijn, zoals in Veele, vervangen door vaste betonnen bruggen.

Routekaart

De routekaart en routebeschrijving van wandelroute 5 ‘De Krabbenbrug Veele’ vind je op de website van Tourist Info Westerwolde.

Wandelen in Westerwolde

Er zijn veel wandelroutes in Westerwolde. De Stichting Wandelen in Westerwolde neemt hiervan het grootste deel voor haar rekening: op dit moment in totaal 39 routes variërend in lengte van 1,5 tot 16 kilometer. De routes worden onderhouden door vrijwilligers en zijn allemaal te vinden op de website Wandelen in Westerwolde. Hier kun je de routebeschrijvingen, routekaarten en GPS tracks downloaden.

 

Deel dit artikel