Waar kun je wandelen in de sporen van de ijstijd? Dat kan in de gemeente Berg en Dal door te wandelen over Geopaden!  Dit zijn wandelroutes die uitgezet zijn in het stuwwalgebied van de Nederlands-Duitse grensregio.

Inmiddels zijn er al 13 wandelingen. Al wandelend over deze paden geniet je van de prachtige natuur maar zie je ook de sporen van het natuurgeweld uit de ijstijd.

Ongeveer 160.000 jaar geleden was een groot deel van het noordelijk halfrond bedekt met enorme ijsmassa’s. Vanuit Scandinavië reikten landgletsjers tot in deze omgeving. Deze enorme ijsmassa’s drukten de bevroren onderliggende riviersedimenten omhoog tot een heuvellandschap dat toen wel enkele honderden meters hoog was. Door erosie is daarvan het huidige heuvelachtige stuwwallandschap overgebleven met heuvels tot wel 90 meter hoogte! Hieronder lees je een korte beschrijving van één van de geopaden waar de uitzichten fenomenaal zijn.

Het geopad Nederrijk – Holdeurn

Deze geowandeling gaat door een golvend mooi heuvellandschap met verschillende droogdalen. Deze dalen zijn ontstaan doordat het water in de ijstijd geulen sleet in de hard bevroren ondergrond. Je wandelt dwars door deze droogdalen heen. De eerste helft van dit geopad loopt door een prachtig open gebied met mooie uitzichten over de met weilanden bedekte heuvels. Door de openheid van het landschap kun je de structuur van heuvels en droogdalen goed zien. Veel mensen kennen de Zevenheuvelenweg waarschijnlijk wel. Deze weg is (inter)nationaal bekend van de Nijmeegse Vierdaagse. Ook tussen deze zeven heuvels zijn droogdalen ontstaan in de ijstijd en deze kun je herkennen in het landschap.

De tweede helft van het geopad loopt over het stuwwalplateau met op meerdere plaatsen een schitterend uitzicht. Hier liggen verschillende droogdalen met steile hellingen. Nog een tip voor wie voor of na de wandeling tijd heeft: breng een bezoek aan de indrukwekkend gelegen en grote Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg.

Meer informatie

De lengte van dit geopad is ongeveer 8 kilometer. Op verschillende plaatsen zijn tweetalige informatieborden geplaatst. Meer informatie over de route en de geopaden vind je op www.geopaden.nl.

Groot en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes; van boerenlandpaden tot struintochten en van dorpsommetjes tot wijngaardwandelingen. Laat je informeren en inspireren op de speciale wandelwebsite van Berg en Dal

wandelnieuws berg en dal geopad nr 6Stuwwal © foto Vereniging Geopaden

Deel dit artikel