© WBT - Bruno d'Alimonte
© WBT - Bruno d'Alimonte

 Liefhebbers van natuur en wandelen zoeken graag de Ardennen op. De regio reageert met een uitdijend netwerk aan wandelingen, eigentijdse restaurants en overnachtingsmogelijkheden. Geniet van de combinatie van ruige natuur, verfijnde adressen en tal van wandelingen op korte afstand van Nederland.

In de Ardennen voel je je echt in het buitenland. Meanderende rivieren in verstilde valleien, uitgestrekte bossen en dorpen met natuurstenen huizen die glanzen in het licht. Binnen een paar uur sta je in een compleet andere omgeving. De verscheidenheid van de Ardennen is groot. Ga je bijvoorbeeld naar de omgeving van Malmedy, op een uurtje van Maastricht, dan heb je twee landschappen binnen handbereik. Allereerst natuurlijk de beboste heuvels met kabbelende riviertjes die je via een houten bruggetje of rivierkeien oversteekt. Van een heel ander karakter zijn de Hoge Venen, het hoogstgelegen deel van België waar bekende merken hun (bron)water tappen. De venen zijn vlak, begroeid met grassen, jeneverbesstruiken en naaldbomen. Als je hier wandelt, waan je je eerder op een toendra.

wandelnieuws ardennen chateaudewalzin photoaerienne cwbt s.wittenbol© Chateau de Walzin - WBT S. Wittenbol

Ruig

Ga je er in de buurt van La Roche-en-Ardenne op uit, dan lijk je mijlenver van de bewoonde wereld verwijderd. Een wandelpad op de Ourthe-oever voert langs omgevallen bomen, rotsblokken en met bladeren bedekte paden. Wie goed naar die bomen kijkt, ziet dat er bevers aan het werk zijn geweest. Hun imposante dammen van bomen, takken en bladeren liggen tegen de oever aan. In deze omgeving gaan de paden meestal steil omhoog of naar beneden. Minder geschikt voor mensen met hoogtevrees dus, maar des te meer voor mensen die verlangen naar een prachtig uitzichtpunt! Neem nou die van de Hérou. Zo zijn de Ardennen zoals je ze verwacht: uitzicht op een rivier, omliggende rotsen en bossen. De vergezichten zijn in elk seizoen geweldig, vooral het prille groen in het voorjaar en de vurige kleuren van de herfst.

Bijzonder

Volg je de Ardennen naar het zuidwesten dan kom je uit in de Viroinval, acht dorpen die rond het dal van het riviertje de Viroin liggen. Het is zo’n beetje het stilste wandelparadijs van België. Het ligt ten zuiden van Couvin en tegen de grens met Frankrijk. Op korte afstand van elkaar vindt de wandelaar er loof- en naaldbossen, heidevelden en kalkrijke graslanden. De ongereptheid van het gebied wordt versterkt door de afwezigheid van industrie. In dit authentieke gebied zijn routes uitgezet, ook tochten die de grens met Frankrijk overgaan. Het hart van de Ardennen wordt gevormd door Saint-Hubert. De hoofdstad van de jacht ligt in glooiende heuvels die zijn bedekt met uitgestrekte loofbossen.

wandelnieuws ardennen geopark famenne ardenne rapides de la lesse© Geopark Famenne Ardenne Rapides de la Lesse

Route-aanbod

De keuze van meerdaagse wandeltochten is uitgebreid met de Eislecktrail. De route van La Roche-en-Ardenne naar groothertogdom Luxemburg is een pittige tocht voor mensen die van een echte wandeluitdaging houden. De nieuwe route is tekenend voor de nieuwe wind die door de Ardennen waait: aandacht voor de natuur en de mogelijkheid voor de actieve vakantieganger om die te ontdekken. Tochten van een uur, een dag, paar dagen of een week; je kunt er voor naar de Ardennen. Een sympathieke en authentieke streek, dicht bij huis waar je in elk seizoen op stap kunt.

Alle informatie over de Belgische Ardennen vind je op deze website.

Deel dit artikel