- Nieuws -
Het lijkt er sterk op dat op Marker Wadden een mol voorkomt. Het zou daarmee het eerste landzoogdier zijn dat zich op het kersverse eiland in het Markermeer heeft gevestigd. Aanleiding voor de vermoedens zijn pootafdrukjes in het slib, gangen en een aantal molshopen.
De boswachters in dit gebied hadden al wat langer het idee dat er zoogdieren op Marker Wadden leven. Maar de gesignaleerde pootafdrukken gaven niet direct uitsluitsel. Was het een muis? Of wellicht een rat? Zelfs geplaatste wildcamera's boden geen uitkomst.
Maar eilandwachters vonden onlangs aan de rand van de duinen tussen het riet twee molshopen op Marker Wadden. Dat maakte duidelijk dat het om de mol gaat. Hoe de mol op het eiland is gekomen, is voorlopig nog een raadsel. De boswachter ter plaatse: ‘Mollen zijn uitstekende zwemmers, maar dit is wel een hele lange zwempartij voor zo'n klein beestje. Mogelijk is het beestje meegekomen op een werkschip. Het dier is in ieder geval van harte welkom.’
Of het dier een blijvertje is, moet de toekomst uitwijzen. De boswachter: ‘We weten niet of het er één is of dat er meerdere exemplaren zijn. En het is natuurlijk afwachten of er voldoende voedsel is. Wormen zijn niet veel, maar er zijn natuurlijk wel andere bodemdiertjes. We hebben overigens het idee dat de mol wel flink aan de wandel is, dat zou kunnen betekenen dat hij op zoek naar voedsel is.’
Mollen zijn overigens niet de eerste zoogdieren die op Marker Wadden zijn gesignaleerd. Vorig jaar werden er vier soorten vleermuizen gespot: de laatvlieger, de gewone dwergvleermuis, de rosse vleermuis en de ruige dwergvleermuis. Er worden in de toekomst meer zoogdieren op de eilandengroep verwacht. Zo is er tijdens de aanleg hoogstwaarschijnlijk al een beverrat of muskusrat gezien. En in Flevoland leven al bevers en komen ook otters langs. Die zullen ooit ook Marker Wadden aandoen. En wie weet op termijn ook reeën, want die zijn ooit ook van het vaste land naar de waddeneilanden overgestoken…
Bron: Natuurmonumenten