© foto Gemeente Berg en Dal
© foto Gemeente Berg en Dal

Wil je genieten van een prachtig bos met indrukwekkende hoogteverschillen en ondertussen kennismaken met sporen uit de Romeinse tijd? Kom dan naar Berg en Dal voor de wandeling van Bron tot Kraan. Deze aquaductroute is 7 kilometer lang en loopt van Berg en Dal naar Nijmegen.

De route voert langs mooie locaties zoals het uitkijkplateau bij het Kerstendal, de Meerwijk, het Louisedal, de Broerdijk en tot slot een infozuil aan de Ubbergseveldweg. Op een aantal punten kun je met eigen ogen de resten van het aquaduct zien. Er zijn routewijzers geplaatst en op 12 locaties kun je onderweg via een QR-code meer te weten komen over hoe het er hier vroeger uitzag en functioneerde.

wandelnieuws bergendal informatiebord

De Romeinen waren in Berg en Dal, nu jij nog!

In de omgeving van Berg en Dal zijn veel sporen te vinden van de Romeinen. Nijmegen was namelijk de belangrijkste Romeinse plaats van Nederland. De waterbehoefte van de Romeinse soldaten was enorm. Niet alleen voor drinkwater, maar ook voor de bereiding van eten en drinken, het spoelen van de latrines, drinken voor paarden en muilezels, water voor de bewoners van het kampdorp en voor de badgebouwen. Daarom besloten de Romeinen een waterleiding (aquaduct) aan te leggen vanaf enkele bronnen in Berg en Dal. De waterleiding bestond uit een houten goot. Daarvan is niets is overgebleven. Wel zijn nog altijd resten van dammen zichtbaar waarmee dalen werden overbrugd en dalen die door heuvels zijn uitgegraven. Het aquaduct van Berg en Dal maakt deel uit van een grote groep van aquaducten in het voormalige Romeinse rijk. De Romeinen zijn al in Berg en Dal geweest. Nu jij nog! Meer Informatie De wandeling Van Bron tot Kraan is 7 kilometer lang en is geen rondwandeling. Op de website www.aquaductgroesbeek.nl is meer informatie te vinden over het aquaduct. Zoals je hieronder kunt zien is er ook een film gemaakt over het Romeinse aquaduct van Berg en Dal naar Nijmegen. Meer info over de route vind je op de website van Berg en Dal

bend wandelgemeente van het jaar rgbVeel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Een aanrader is de Natuurwandelroute N70. Deze route is op 4 oktober 2020 door inwoners en bezoekers verkozen tot 'Mooiste wandeling van Berg en Dal'!

Laat je informeren en inspireren op de website Wandelen in Berg en Dal.

Deel dit artikel