Wandeling door Meisenheim © foto Rheinland-Pfalz Tourismus / Dominik Ketz
Wandeling door Meisenheim © foto Rheinland-Pfalz Tourismus / Dominik Ketz

Ook tijdens het koude seizoen valt er in Rijnland-Palts veel te ontdekken. Ver weg van de grote steden en bezienswaardigheden bieden kleine steden in Rijnland-Palts in de gouden herfst een heel bijzondere flair. Geniet van een wandeling langs één van de vele premium wandelroutes en combineer dit met een bezoek aan dromerige plaatsen.

Vakwerkhuizen en aristocratische hoven

In Meisenheim am Glan bleven de Middeleeuwen volledig bewaard. Je treft er het ene vakwerkhuis na het andere aan. En wat zo speciaal is: vele gebouwen dateren uit de 14e eeuw en het middeleeuwse stadsbeeld is nagenoeg ongewijzigd gebleven. De reden hiervoor is dat het stadje nooit ten prooi is gevallen aan branden, oorlogen en vernielingen, een zeldzaamheid in de wijde omtrek. De stad heeft al 700 jaar haar stadsrechten en een groot aantal oude riddergoederen. De ‘Boos von Waldecksche Hof’, die meer dan 800 jaar geleden werd gebouwd, geldt als het oudste riddergoed van de stad. Tegenwoordig wordt het gebruikt als evenementenhal en distilleerderij.

Het indrukwekkende hoogtepunt van Meisenheim is de burchtkerk uit 1479. Hij torent ver boven de oude stad uit, een pompeuze drieschepige hallenkerk, die een beschermd cultureel erfgoed is. Hij heeft zijn naam te danken aan het kasteel dat er toen direct aan grensde en dat helaas nu niet meer bestaat. In Meisenheim staat echter nog steeds een goed bewaarde middeleeuwse stadsmuur, met als een van de pronkstukken de Untertor. Het laatgotische stadhuis is ook een lust voor het oog.

wandelnieuws kerkDe burchtkerk in Meisenheim © foto Rheinland-Pfalz Tourismus / Dominik Ketz

Actieve vakantiegangers kunnen Meisenheim ook ontdekken in het kader van een Draisine-tour, een kanotocht of tijdens een stand-up paddling. Bovendien leidt het viersterrenfietspad Glan-Blies door het dorp en het rivierdal. Een wandeling door de wijngaarden rond Meisenheim is juist in de herfst bijzonder aantrekkelijk.

Kirchberg, oudste stad van de Hunsrück, woonplaats van baron von Drais

Wie de geschiedenis van Kirchberg in de Hunsrück wil achterhalen, moet teruggaan naar de tijd van de Romeinen. Langs wat nu de hoofdweg is, was er in die tijd een pleisterplaats die Dumnissus heette en waarover de dichter Ausonius in zijn reisverslag Mosella 368 n.Chr. berichtte. De replica van een Romeinse mijlpaal aan de rand van de stad wijst op dit oude begin. In de geschiedenis van de oudste stad van de Hunsrück is een veelvoud aan tijdperken terug te vinden.

Gebouwen zoals de Sint-Michielskerk, waarvan de wortels teruggaan tot de Middeleeuwen, of het historische marktplein, dat een uitstekend voorbeeld is van de barokke pleininrichting. En de vakwerkhuizen die het plein omlijsten, dateren bijna allemaal uit de 17e en 18e eeuw. Het museum Heimathaus vertelt over de bewogen geschiedenis van de ‘stad op de berg’ en biedt een echte verrassing, want ook de fietsuitvinder Karl Drais heeft hier zijn sporen achtergelaten.

wandelnieuws kirch

wandelnieuws waterrad

Links: wandelen door Kirchberg en rechts: waterrad in Meisenheim © foto's Rheinland-Pfalz Tourismus / Eike Dubois en Dominik Ketz

Kirchberg ligt aan talrijke fiets- en wandelpaden in de regio, bijvoorbeeld de Ausoniusweg, die tegelijkertijd ook de Jakobusweg is, en de Hunsrückradweg van Saarburg naar Bacharach aan de Rijn. Het leven van alledag achter zich laten, nieuwe dingen ontdekken en de cultuur actief beleven – dat is juist nu nog mogelijk in Rijnland-Palts. Actuele informatie over inreisbepalingen en andere voorschriften is hier te vinden.

Nog meer informatie? Kijk op de Nederlandstalige website van Rijnland Palts.

Deel dit artikel