Bisonbaai in de Ooijpolder © foto Visit Arnhem Nijmegen i.s.m. Jurjen Drenth
Bisonbaai in de Ooijpolder © foto Visit Arnhem Nijmegen i.s.m. Jurjen Drenth

Genieten van de prachtige natuur, lekker wandelen en dan neerstrijken bij één van de meest bijzondere cafés of hotels? Dat kan in Berg en Dal. De Berg en Dalse kroegjesroute is een enthousiaste samenwerking tussen negen supergezellige ‘kroegjes’ en ‘herbergen’ die door wandelroutes met elkaar verbonden zijn. In totaal biedt de route 300 km wandelplezier. 

Alle kroegjes zijn met elkaar verbonden door prachtige en zeer gevarieerde wandelroutes. Er zijn korte wandelingen vanaf 3,5 km, maar ook wandelingen waar je de hele dag over kunt doen. Het rivierenlandschap biedt vlak landschap met water, uiterwaarden en polder. En in de bossen van de heuvelrug kun je letterlijk Berg en Dal ervaren. Een combinatie van deze twee is ook mogelijk.

Hoe werkt het?

Je start bij het ene kroegje en wandelt naar het volgende kroegje en dan, via een andere route, weer terug. Maar je kunt ook kiezen om de kroegjes met elkaar te verbinden en grotere wandelingen te maken. Waar je ook loopt, het is volop genieten in ieder seizoen van het prachtige landschap en de natuur. Bij een aantal ‘kroegjes’ is het ook mogelijk te overnachten. Je kunt dan een aantal dagen afwisselend wandelen. De routes zijn gratis verkrijgbaar bij de aangesloten kroegjes of op deze website te downladen en via de gratis IZI Travel app. 

Wat Berg en Dal bijzonder maakt

Ingeklemd tussen Maas en Waal ligt Berg en Dal. De mooie combinatie van rivier- en heuvellandschap gecombineerd met cultuurhistorie en wijnbouw, maakt Berg en Dal een uniek wandelgebied in Nederland. Het bijzondere landschap heeft zijn ontstaan te danken aan rivierafzettingen in de ijstijd. De relatief grote hoogteverschillen zorgen voor prachtige vergezichten en afwisselende landschappen met loof- en naaldbossen, akkers, weilanden, lieflijke dorpjes en uitgestrekte struinnatuur in de natuurontwikkelingsgebieden.

Deze combinatie van landschappen maakt Berg en Dal bijzonder; heuvels zijn er meer in Nederland, polders uiteraard ook, maar het ensemble komt zelden voor.

Ontdek Berg en Dal tijdens de Landschapsparade

Wil je het bijzondere landschap van Berg en Dal zelf ontdekken? Kom dan op 4 oktober naar de Landschapsparade. Dit is een feestelijk buitenevenement waarbij telkens een ander deel van natuur, landschap en streekhistorie centraal staat. Inwoners, jong en oud, ontdekken het landschap door deel te nemen aan activiteiten. Dit jaar viert de Landschapsparade het bestaan van 50 jaar N70-wandelroute en de uitverkiezing van Berg en Dal als Wandelgemeente van het jaar 2020. Er staan veel wandelactiviteiten op het programma. Hou de website van de Landschapsparade in de gaten voor het programma.

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Dorpsommetjes? Of de Wijnwandeling Groesbeek die is verkozen tot Mooiste wandeling van 2019? Laat je informeren en inspireren op de speciale wandelsite van de gemeente Berg en Dal.

wandelnieuws promotieplaatje bergendalStuwwal Berg en Dal © foto Visit Arnhem Nijmegen i.s.m. Jurjen Drenth

Deel dit artikel