© foto Luuk Gijselhart
© foto Luuk Gijselhart

Het Krijtlandpad, een honderd kilometer lange wandelroute door het heuvelachtige Zuid-Limburg, is vernieuwd. Je wandelt nu door nieuwe natuurgebieden en gaat - meer dan vroeger - over onverharde paden: grasdijken, bospaden en struinend door natte graslanden. Verder op de route: boomgaarden, kastelen en natuurlijk de prachtige, meanderende Geul en Gulp.

Vanzelfsprekend passeer je ook de Curfsgroeve, met de mergelwanden waar je vanaf het uitzichtplateau letterlijk terugkijkt in de tijd. Naar Maastricht kun je met de Groene Loper, een nieuw wandel-en fietspad boven op de tunnel van A2. Zo kun je zorgeloos de Limburgse hoofdstad binnenwandelen. 

Wie in Nederland graag in de heuvels loopt, moet richting Zuid-Limburg. Het Krijtlandpad brengt je naar het hoogste punt van Nederland: de meer dan 320 meter hoge Vaalserberg. Je bewandelt een uiterst uitdagende route met holle wegen, natte beekdalen, schilderachtige dorpjes en fraaie hellingbossen. De vergezichten zijn in elk jaargetijde ronduit adembenemend. Het totaal vernieuwde Krijtlandpad is nu honderd kilometer lang, telt in totaal zes etappes en gaat voor meer dan zestig procent over onverharde wegen. 

wandelnieuws krijtlandpad2© foto Luuk Gijselhart

Tot slot nog wat algemene informatie: 

  • Het Krijtlandpad is een rondwandeling
  • Maastricht, Gulpen, Valkenburg en Vaals zijn de vier grootste plaatsen langs deze wandelroute. Ze hebben ieder hun eigen karakter en geschiedenis, een divers aanbod voor wat betreft verblijfsaccommodaties en zeer goede OV-verbindingen
  • Horecagelegenheden zijn er in overvloed langs het Krijtlandpad. Op een stuk vlaai kun je uitstekend wandelen. En wat is lekkerder dan een glas bier, wijn of appelsap van Limburgse bodem na een dag wandelen in de natuur

Er is overigens ook een nieuwe wandelgids: Streekpad 7, Krijtlandpad.
De gids is o.a. rechtstreeks te koop bij Wandelnet voor € 15,45; donateurs van Wandelnet betalen € 13,90.

wandelnieuws krijtlandpad cover

Deel dit artikel