© foto Metha Eikens
© foto Metha Eikens

In de rand van de provincie Groningen ligt een mooie parel verstopt. Een parel met vele cultuurhistorische en landschappelijke geheimen: Westerwolde. Een prachtig gebied om te wandelen en te genieten van de rust en de ruimte. Dat Westerwolde Wandelgemeente van het Jaar is, is niet meer dan logisch. 

Vorige maand begonnen we de serie over Westerwolde op deze website in het uiterste zuiden ervan. Nu klimmen we een stukje naar boven en beschrijven we een route in de omgeving van Sellingen. Ook hier komen landschap en geschiedenis naadloos bij elkaar. 

Wandelroute 23: Slangenborg Sellingen (11,8 km)

Sellingen is één van de oudste dorpen van Westerwolde. Officieel wordt als ‘geboortejaar’ 857 aangehouden, maar toen had de eerste priester daar al een voet aan de grond gekregen. Het is een esdorp met brink, gelegen aan het beekdal van de rivier de Ruiten Aa.

Afwisselend gebied

De wandelroute gaat door een afwisselend gebied met kleine bossen, houtsingels, weiden en akkers en het is vooral aan de onverzettelijkheid van de Sellingers te danken dat we er nu nog van kunnen genieten. Het plan Kikkert had namelijk aan het begin van de zeventiger jaren van de 20ste  eeuw voor dit gebied 6000 ha militair oefenterrein in petto. Gelukkig sneuvelde het plan.

Rietfilterplassen

Een bijzonder element van deze wandelroute zijn de rietfilterplassen. Er groeien riet, biezen en andere waterplanten, die veel voedingsstoffen uit het water vastleggen en het zo filteren. Het schonere water doet de natuur in het gebied Holle Beetse Vennekampen goed. Bij de aanleg van de rietfilterplassen is een leemwand gemaakt die huisvesting biedt aan oeverzwaluwen. Ze graven gangen van 50 tot 60 cm diep in de leemwand en maken aan het eind van de gang een veilig nest. Ze scheren met open bek over de plassen: insecten genoeg.

Wandelen in Westerwolde

Er zijn veel wandelroutes in Westerwolde. De Stichting Wandelen in Westerwolde neemt hiervan het grootste deel voor haar rekening: op dit moment in totaal 39 routes variërend in lengte van 1,5 tot 16 kilometer. De routes worden onderhouden door vrijwilligers en zijn allemaal te vinden op de website Wandelen in Westerwolde. Hier kun je de routebeschrijvingen, routekaarten en GPS tracks downloaden.

Natuurgebied Ter Borg

Het nabijgelegen natuurgebied Ter Borg is uitgestrekt en zeer gevarieerd. Tot de zestig vogelsoorten die er broeden behoren onder andere de buizerd, havik, boomvalk, kuifeend, kuifmees en dodaars. Het heidegebied bij het gehucht Ter Borg is met z’n 60 hectare het grootste van Groningen. Vroeger kende Westerwolde duizenden hectares heide. Staatsbosbeheer neemt speciale maatregelen om de vergrassing van de heide tegen te gaan. 

Routekaart

De routekaart Slangenborg Sellingen vind je op de website van Tourist Info Westerwolde. Let op: deze wandelroute is gedeeltelijk verboden voor honden.

wandelnieuws kerk sellingen metha eikens© foto Metha Eikens

Deel dit artikel