Klompenpadenroutes spreken tot de verbeelding. Ongestoord struinen door bossen en over boerenland. Een onverwachte ontmoeting met een trotse fazanthaan of een schuwe ree. Klompenpaden zijn fijne routes die over zo min mogelijk verharde wegen gaan en vooral veel landweggetjes en bospaden aandoen. 

Het Nationaal Landschap Winterswijk is een uniek gebied van maar liefst 22.000 hectare. In het gebied vind je een afwisselend coulisselandschap. Essen, houtwallen, beken, molens en bossen vormen het decor van mooie doorkijkjes richting Scholten goederen, wijngaarden, boerderijen en bijzondere natuurgebieden. Gecreëerd en onderhouden door generaties boeren en landgoedeigenaren. Een kleinschalig, gevarieerd, eeuwenoud en onaangetast landschap met elkaar verbonden door landweggetjes. Terecht dat Winterswijk zich wandelgemeente van het jaar 2020 mag noemen. 

wandelnieuws winterswijk1

Het Achterwooldse klompenpad in Winterswijk is een van de jongste klompenpaden In Nederland. Gemaakt door een aantal bewoners van de buurtschap het Woold. Zij kennen al die bijzondere paadjes en wisten landeigenaren te motiveren om een aantal privé paden open te stellen. 

Je kunt starten bij de charmante geitenkaasboerderij en camping de Brömmels (Tip: proef hun niet te versmaden geitenkaas met fenegriek eens). Loop vanuit hier de verlengingsroute van waar je binnen een mum van tijd via een paadje in een bosrijke oase van rust beland. Via zandwegen en bospaden vervolg je je weg door het boerenlandschap. Geniet van een kop koffie en zelfgemaakte cake op het weideterras Kötters aan de oudere Bocholtse spoorbaan. Op goed vertrouwen van de gastvrouw laat je een bijdrage achter in het geldkistje.  Verder op staat het, speciaal voor het klompenpad, door een lokale timmerman gemaakte eikenhouten bank.  Dichtbij het beekdal van natura 2000 gebied De Bekendelle kom je voorbij het Keunenhuis waar topkok Nel Schellekens haar befaamde no waste 100% taste “van kop tot kont” gerechten serveert.  Het Achterwooldse klompenpad is in onze ogen de perfecte combinatie om kennis te maken met het natuurschoon van het Nationaal Landschap Winterswijk waarbij ook de inwendige mens wordt getrakteerd op een heerlijke dag. 

Geniet van de zomerse dagen in Winterswijk!

Nog meer wandelinspiratie? De vrijwilligers bij VVV Inspiratiepunt vertellen je graag over alle bijzondere routes!

Deel dit artikel