- Nieuws -
De Stichting Groninger Borgenpad heeft een nieuwe reeks wandelingen ontwikkeld. Met deze nieuwe wandelingen worden sporen en verhalen van de verdwenen borgen weer onder de aandacht gebracht.
"Ooit stonden er honderden steenhuizen en borgen in het Groninger land. Een paar ervan hebben zijn in stand gebleven, waaronder de bekende Menkemaborg en de Fraeylemaborg. De meeste zijn helaas afgebroken, maar van een aantal borgen zijn nog sporen zichtbaar", aldus Albert Buist, de voorzitter van de Stichting.
Sporen in het landschap
Soms is het slechts een gracht, een oprijlaan of een toegangshek dat je als wandelaar nog herinnert aan de borgen. De oprijlaan van het Huis te Lellens bijvoorbeeld, met prachtige, geknotte lindes. Of het erf van de Luingaborg in Bierum, met het bekende freulelaantje door het fraaie parkje. Het borgterrein van Tammingahuizen bij Ten Post is om een andere reden interessant. Dit borgterrein ligt aan een onverhard deel van de eeuwenoude Stadsweg tussen Groningen en Emden. Soms is er slechts een aanduiding van het borgterrein wat over is gebleven, zoals bij de Rikkerdaborg in Lutjegast. De nog zichtbare sporen vormen de bestanddelen voor de nieuwe reeks ‘Wandelingen langs Verdwenen Borgen’.
Sporen in kerken
In kerken is ook meer dan genoeg te vinden over het leven van borgbewoners. Zo heeft de Bartholomeuskerk van Stedum een monumentaal grafmonument uit 1672. En in het kerkje van Losdorp ligt een grafzerk van Johanna Hillebrandts. Zij was ooit getrouwd met Berend Schaffer van de Fraeylemaheerd van Losdorp. In 1637 sterft Johanna Hillebrandts aan de pest, evenals zeven van haar kinderen. Een verhaal waar je stil van wordt…
De wandelingen gaan overwegend over onbekende wandelpaden en brengen de geschiedenis van de Groninger borgen weer tot leven. Als je nieuwsgierig bent geworden: De eerste wandeling in de nieuwe reeks is rondom de verdwenen borg Rikkerda. De wandeling start in Lutjegast. Zoals alle wandelingen van het Groninger Borgenpad zijn routebeschrijvingen en kaarten gratis beschikbaar op de website van de Stichting Groninger Borgenpad.