© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

In de nabije toekomst moeten automobilisten die willen recreëren in een natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten parkeergeld gaan betalen. Het tarief wordt 1,75 euro per uur, met een maximum van 7 euro per dag. Een uitzondering wordt gemaakt als je lid bent van Natuurmonumenten; dan mag je je auto gratis blijven parkeren.

De primeur voor betaald parkeren heeft Landgoed Hackfort in het Gelderse Vorden. Vanaf aankomende zomer moet je daar als bezoeker met auto betalen als je je auto er wilt parkeren. Vorige week zijn de slagbomen reeds geplaatst.

In het verleden (in 2014) had Natuurmonumenten ook al plannen om betaald parkeren in te voeren, maar dat ging toen uiteindelijk niet door.

De natuurorganisatie beheert in totaal een slordige 107.000 hectare natuurgebied. De terreinen liggen verspreid door heel Nederland. Nog dit jaar wordt er besloten waar het betaald parkeren zoal wordt ingevoerd. Dat betekent nog niet dat er in de loop van dit jaar ook al overal betaald moet worden. Eerst moeten overal de slagbomen nog worden geplaatst. Natuurmonumenten gaat de opbrengst van het betaald parkeren gebruiken om de natuur te onderhouden.

Staatsbosbeheer, de andere grote landelijke beheerder van natuur in Nederland, heeft op korte termijn geen plannen om betaald parkeren in te voeren. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer: "Los van een enkele uitzondering – zoals in de Schoorlse Duinen en bij Radio Kootwijk - zullen wij geen parkeergeld in rekening gaan brengen voor bezoekers die met de auto komen.”

Bron: RTV Oost

Deel dit artikel