© Shutterstock
© Shutterstock

De hevige branden in het Amazone-regenwoud zijn een immens probleem voor ons allen. Ze verwoesten het leefgebied van ontelbare zeldzame diersoorten en op zijn minst 400 inheemse volken.

Het Amazonegebied lijkt ver weg, maar de problemen hebben veel invloed op het klimaat in de gehele wereld. En is dus een probleem voor ons allemaal...

Er kan echt niet worden weggekeken. Daarom heeft de organisatie Birdlife – waar o.a. onze Vogelbescherming één van de partners van is - met 48 maatschappelijke organisaties een internationaal manifest opgesteld met de titel ‘Onze bossen sterven’. Er wordt in opgeroepen onmiddellijk op te treden tegen de enorme natuurrampen die er momenteel zijn in Amazone-regenwoud. Er is snel een grootschalige, gecoördineerde actie nodig om de lokale beschermingsorganisaties te steunen.

Een paar belangrijke punten uit het manifest:

  • De regeringen van Brazilië, Bolivia en Paraguay moeten direct internationale hulp krijgen en gebruiken om de branden op hun grondgebied te bestrijden.
  • Er zijn lokaal maatregelen nodig om zoveel mogelijk schade aan het milieu en de volksgezondheid te herstellen en uit te bannen. Zoals o.a. medische hulp voor de bevolking, veterinaire hulp bij het redden van (wilde) dieren, preventie van (as)verontreiniging in het Amazonegebied en herstel van de schade aan waterbronnen en de natuur.
  • De regeringen van Brazilië, Bolivia, Paraguay en Argentinië moeten hun beleid herzien en moeten direct stoppen met het stimuleren van niet-duurzame uitbreiding van het landbouwgebied (met als desastreus gevolg: meer ontbossing).

Kijk hieronder naar de video van Birdlife en zie hoe dringend hulp nodig is.

 

Deel dit artikel