wanda catsman wandeltrainer
Wanda wandelt...

We hebben het de laatste maanden al vaak gehoord: blijf in beweging, zo houd je je brein fit en je afweersysteem op peil! Nu we momenteel in een gedeeltelijke lockdown zitten, groepssportlessen niet meer mogen en ook de zwembaden gesloten zijn, wil voldoende bewegen er nog wel eens bij in schieten.

En dat terwijl het juist nu zo ontzettend belangrijk is om goed en voldoende te blijven bewegen...

De bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder liet in Max Masterclass deze week nog maar eens uitvoerig zien dat 60 tot 70% van de mensen de dag vooral zittend doorbrengen. En nu er zoveel mogelijk thuis wordt gewerkt wordt dit alleen maar meer. Terwijl matig intensief bewegen er juist voor kan zorgen dat we fysiek en mentaal gezond blijven. Erik Scherder: “We moeten het vele zitten onderbreken en zorgen dat we dagelijks de beweegnorm halen. Wie een half uur zit zou daarna vijf minuten moeten gaan lopen. Zo doe je het negatieve effect van het zitten teniet”. Scherder beveelt aan 30 minuten per dag matig intensief, aan één stuk door te bewegen. Het is wel daarbij belangrijk dat je binnen je eigen grenzen van kunnen blijft.

Wandelen is dus een prima manier om matig intensief te bewegen, ook in tijden van corona. Want wist je dat wandelen ook goed is voor je hart en bloedvaten? En dat het risico op chronische aandoeningen - zoals diabetes type en mogelijk ook borst- en darmkanker - door wandelen wordt verlaagd? En dat je logischerwijs ook veel gemakkelijker op gewicht blijft?.

Redenen genoeg om je schoenen aan te trekken en fijn naar buiten te gaan. Als je een sportief element aan de dagelijkse wandeling wil toevoegen, dan kan je van je wandeling eenvoudig een wandeltraining maken. Wandeltrainer Wanda Catsman - ook bekend van wandelblog ‘wanda wandelt’ - laat weten dat je een wandeling intensiever kunt maken door bijvoorbeeld intervaltraining in je wandeling in te passen. Tijdens zo’n intervaltraining wissel je regelmatig een rustig wandeltempo af met een verhoogd wandeltempo. Het effect op de hart- en longfunctie is groot, evenals de trainingsprikkel op de belaste spieren.

Mocht  je op zoek zijn naar tips om nu of binnenkort verantwoord met wandelen te starten, dan kan je Wanda's e-book ‘Starten met wandelen’ hier gratis downloaden.

Deel dit artikel