De ranger vertelt... © foto Dominik Ketz
De ranger vertelt... © foto Dominik Ketz

Hoewel de huidige corona-situatie nog geen persoonlijk bezoek toelaat, willen wij je graag inspireren voor je volgende bezoek aan Rijnland-Palts. Dromen van je volgende vakantie bij ons is immers toegestaan. We willen je hier een wel héél bijzondere bestemming voorstellen, namelijk ’het oerbos van morgen‘ in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald in Rijnland-Palts.

In het nog jonge, transnationale Nationaal Park Hunsrück-Hochwald biedt Rijnland-Palts het hele jaar door natuurgeoriënteerde en spannende projecten, zoals aanbiedingen en rondleidingen rond klimaat-, natuur- en procesbescherming. Ranger- en avonturentochten, maar ook speciale aanbiedingen voor scholen en kinderdagverblijven staan in het middelpunt van de belangstelling van de bezoekers van het Nationaal Park. Bijna elke dag kan je met een ranger in het nationale park door de natuur zwerven. Je kan er ook gebruik maken van de nieuwe nationale park-app om je te laten vergezellen door een virtuele ranger op de verschillende tours. Met informatie krijg in de vorm van video's, foto's en korte teksten of zelfs als een kleine quiz.

Het ideale uitgangspunt voor een rondleiding door het nationale park is de tentoonstelling in het Hunsrückhaus bij de Erbeskopf National Park Gate. Met producties en interactieve exposities toont het je ’de jungle van morgen’ als een etalage. Scenario's, projecties en experimentele stations bieden inzichten en vooruitzichten en brengen op speelse wijze verbazingwekkende feiten over. De kernthema's van de tentoonstelling zijn het nationale park, de oude bossen met veel levend dood hout, de mystieke veengebieden met hun unieke biotopen en de diverse landschappen en habitats.

wandelnieuws dominikketzDe Erbeskopf © foto Dominik Ketz

Dagelijkse aanbiedingen voor rondleidingen

Na een bezoek aan de tentoonstelling kun je het beste direct de natuur in gaan. De toptocht begint bijvoorbeeld bij de poort van het Nationaal Park Erbeskopf. Het leidt je door oude beukenbossen en door een hooggelegen heidegebied naar Erbeskopf, de hoogste hoogte in Rijnland-Palts. Hier leer je in het voorbijgaan hoe belangrijk oude bossen en heidevelden zijn voor de natuur- en klimaatbescherming. En hoe het nationaal park het behoud van deze biotopen bevordert en beschermt. Rangers en gidsen van het nationale park kennen de geheimen van de natuur, de wilde uithoeken van het nationale park en ze weten hoe ze verhalen moeten vertellen.

Tijdens het seizoen worden dagelijks ranger- of avonturentochten aangeboden, behalve op maandag. De tochten beginnen op verschillende plaatsen in het nationale park en belichten dus ook zeer verschillende soorten landschap. Soms ligt de focus op de oude machtige beukenbossen, soms op de mystieke heidevelden of de bizarre Rosselhalden. Op andere tochten richt de ranger zich op het thema "Kelten en Romeinen" of bosbewoners als de wilde kat, het hert, de zwarte specht of de zwarte ooievaar.

wandelnieuws ranger dominikketzOp pad met de ranger © foto Dominik Ketz

Vanwege de corona-gerelateerde beperkingen biedt het Nationaal Park op dit moment slechts een bepaalde selectie van rondleidingen aan. Inschrijvingen zijn verplicht en kunnenDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.worden gedaan. 

Meer informatie is beschikbaar via de website van Rijnland Palts

Deel dit artikel