bont en boter wandelroute Zutphen
Bont & Boter installatie © Louise te Poele

De Bont & Boter Tour is niet zomaar een wandelroute.  Kunstenaar Louise Te Poele ontwikkelde deze 15 kilometer lange Tour voor de Proeftuin KNST+LNDSCHP. Zij werd geinpireerd door de handel die vroeger plaatsvond vanuit Het Koelhuis in Zutphen.

De route loopt door de uiterwaarden, langs boerderij, landgoed én langs de kunstwerken van Louise Te Poele en een kunstwerk van Marielin Simons in het kader van de IJsselbiënnale. De Bont & Boter Tour loopt tot en met 19 september 2021.

De Tour gaat vanaf Het Koelhuis langs deaan- en afvoerroutes van boter. De kunstwerken die je tijdens de wandeling tegenkomt verwijzen naar het bevriezen en conserveren van de producten van weleer. ‘Bont’ behoort bij de routes naar de landgoederen en ‘Boter’ bij de routes naar de boerderijen en de melkfabrieken.

Je komt in totaal langs drie bijzondere kunstwerken: eerst ontdek je langs de dijk het werk ‘Once upon a Time’ van Marielin Simons, snel daarna vind je de gouden bewaarders ‘The Keepers’, die de beweging in het leven vieren. Wandelend door de schitterende uitwaarden en door Landgoed Beekzicht vind je het volgende werk op het land van Melkveebedrijf Welgelegen, een meer dan levensgroot werk van zo’n 6 bij 4,5 meter, dat contrasteert met het groene landschap en de blauwe lucht. Je slingert vervolgens terug richting Zutphen. Vanaf de oude IJsselbrug werp je nog een laatste blik op de IJssel en de uiterwaarden, voordat je weer bij Het Koelhuis uitkomt.

Tijdens de openingstijden is het mogelijk in Het Koelhuis aan de borrel, lunch of maaltijd te gaan. Met momenteel op de kaart de speciale Bont & Boterplank, een plank met romige Boeren Landgoedkaas van boerderij Welgelegen en worst van Landgoed Beekzicht!

Meer informatie vind je op de website van Het Koelhuis.

Deel dit artikel