ode aan onverhard wandelen
Onverhard wandelen is voor veel wandelaars het summum © foto Stichting Wandelnet/Ad Snelderswaard

Oktober is behalve een mooie maand voor herfstwandelingen tevens de maand waarin - vanaf vorig weekend - de week van het landschap plaatsvindt (16-31 oktober). Stichting Wandelnet brengt daarom een ode aan ‘onverhard wandelen’. Aan wandeltochten over mulle zandwegen, kronkelende karresporen en verende bospaadjes.

Omdat onverharde paden in heel Nederland onder druk staan. Dat is dan ook de reden dat Wandelnet wandelaars oproept om in oktober aan iedereen te laten weten hoe mooi en belangrijk het is om onverhard te kunnen (blijven) wandelen.

Onverharde paden zijn vaak het summum voor de wandelaar. Je stapt letterlijk in en door het landschap. Je voelt met je voeten de zachte ondergrond die schokdempend en dus ook uitermate vriendelijk voor je lijf is. De meeste wandelaars lopen het allerliefst onverhard.

Wandelnet roep jou als wandelaar daarom op om in oktober een eigen ode aan onverhard wandelen te brengen. Door bijvoorbeeld foto's, filmpjes en verhalen te maken en deze zoveel mogelijk te delen. Om het gemakkelijk voor je te maken selecteerde Wandelnet een aantal prachtige wandelingen in alle provincies over de allermooiste onverharde paden. Met een mooie mix van graspaden, zandpaden, bospaden, karrensporen en boerenlandpaden. Ervaar ze allemaal! En Trage Tochten doet daar nog eens twaalf bijzondere tochten bovenop, tochten die allemaal gratis te downloaden zijn in de maand oktober. Deel daarna je wandelervaring en laat anderen weten hoe mooi onverharde paden zijn. En mocht je ergens anders een nog mooier pareltje tegengekomen zijn: Laat het dan weten met de hashtag #ikwandelonverhard.

Helaas staat het onverhard wandelen al een tijdlang onder druk. Steeds meer paden worden verhard of worden door terreineigenaren afgesloten. Vaak zijn dit paden die eeuwenoud zijn en die daardoor van groot cultuurhistorisch belang zijn. Bovendien verliezen deze paden hun diversiteit bij verharding. Wandelnet wil daarom iedereen enthousiast maken voor het behoud van onverharde wandelpaden. Op de website verzamelt Wandelnet belangrijk nieuws over bedreigde en beschermde paden en worden handvatten aangereikt om zelf in actie te komen tegen de verdwijning van onverharde paden.

Meer informatie vind je op de website van Wandelnet

Deel dit artikel