De gemeente Bronckhorst is gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2018. De Gelderse gemeente is het meest vriendelijk voor wandelaars en scoort hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, informatie, bereikbaarheid, themaroutes en voorzieningen bij wandelpaden.

Burgemeester Besselink ontving als prijs een bronzen beeld. De verkiezing is georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland. De twee andere genomineerde gemeenten waren Goeree-Overflakkee en Hilvarenbeek.

Bronckhorst is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar vanwege een groot aanbod aan wandelmogelijkheden. Het wandelnetwerk in en rond Bronckhorst strekt zich uit tot in de haarvaten van de Achterhoek en het wandelen via wandelknooppunten verloopt comfortabel. De gemeente heeft 448 kilometer aan wandelpaden die twee keer per jaar worden gecontroleerd.

Bijzondere themaroutes

Bronckhorst kent bijzondere themaroutes, zoals het Boelekeerlspad, de van Molen tot Molenroute, de Ockhorstroute en de Kolken- en Kastelenroute. Bronckhorst organiseert dit jaar tevens het evenement Samenloop voor Hoop – 24 uur wandelen voor kankeronderzoek. Naast het oordeel van de jury had Bronckhorst tevens het hoogst aantal publieksstemmen via internet.

Hackfortse Enkroute

De gemeente Bronckhorst verdient de titel ook vanwege de Hackfortse Enkroute, een sprookjesachtige tocht over het landgoed Hackfort die rond het kasteel cirkelt. Door de vele houtwallen, bossen en monumentale boerderijen wordt de wandelaar in het coulissenlandschap van Bronckhorst steeds verrast. De 15 kilometer lange route biedt veel informatie onderweg, is geschikt voor honden en heeft voldoende horeca en rustplekken.

Overal in Nederland zetten gemeenten wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. De uitgave ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland beoordeelt deze gemeenten in de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar.

Deel dit artikel