Kasteel Hackfort © foto Shutterstock
Kasteel Hackfort © foto Shutterstock

Landgoederen met de daarbij behorende statige kastelen en andere historische gebouwen, beheerd door Natuurmonumenten. Iconische bouwwerken die onlosmakelijk verbonden zijn met het omringende landschap. Ze vertellen je vaak samen het verhaal van Nederland door de eeuwen heen. Natuurmonumenten zet de mooiste wandelroutes langs cultureel erfgoed hieronder op een - willekeurig - rijtje voor je...

 • Rijksmonument Waterloopbos, Flevoland
  Havenroute die je langs een flink aantal waterloopkundige modellen voert. Het erbij horende stromende water trekt een veelheid aan dieren aan, zoals onder andere de ijsvogel.
 • Kaapse Bossen, Utrecht
  Niet slechts een heerlijke boswandeling, maar je komt ook langs de karakteristieke gebouwen van het landgoed. Het poortgebouw bijvoorbeeld en het landhuis in de Delftse Schoolstijl.
 • Fort bij Abcoude
  Je wandelt het Liniepad vanaf het NS-station Abcoude. Deze wandelroute voert je langs de  Gein, over historische dijken en langs twee forten, Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht.
 • Buitenplaats Beeckestijn, Noord-Holland
  Het bijzondere van Beeckestijn is dat er verschillende tuinstijlen naast elkaar te zien zijn. De hoogtepunten op deze wandelroute: het landhuis, de slangenmuren, de bloemenwaaier, de slingerpaden en het kapelletje.
 • Landgoed Nijenburg, Noord-Holland
  Zeer geschikt voor een wandeling met het hele gezin. Je wandelt over het oude landgoed van Nijenburg. De laan die bij het landhuis hoort is zodanig aangelegd dat de bewoners op de langste dag van het jaar de zon konden zien ondergaan.
 • Bergherbos, Gelderland
  Een erfgoedroute door Montferland vertelt je echt alles over de rijke cultuurhistorie van dit stuwwalgebied. Een mooie wandeling met een rustpunt bij’t Peeske.  Na een welverdiende versnapering kun je je wandeling weer fris en fruitig vervolgen.
 • Hackfort, Gelderland
  Een korte wandeling van slechts 5 kilometer met veel variatie: zo kom je langs een eeuwenoud landgoed met kasteel, moestuin en watermolen. Vervolgens bijkomen in de Keuken van Hackfort, een fijne brasserie in het fraai gerestaureerde koetshuis.
 • Zuidkust van Schouwen, Zeeland
  Vele kilometers van tevoren zie je de Plompe Toren al opdoemen. Sporen uit het verleden van de strijd tegen het water zijn duidelijk zichtbaar. De tijd hier heeft hier ogenschijnlijk stilgestaan. En kijk vooral ook even de andere kant op. Misschien spot je er een vin van een bruinvis in de Oosterschelde…
 • Zeepeduinen en Slot Haamstede, Zeeland
  In de Zeepeduinen bij Slot Haamstede zijn zo’n 40 bunkers uit WOII te vinden. Ze zijn onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse kustverdedigingslinie van maar liefst ruim 2500 km lang. Deze interessante wandelroute voert je ook nog langs een indrukwekkende betonnen kolos, de zogenaamde Walvisbunker.
 • Genhoes, Limburg
  Als je zin hebt in een pittige wandeling met behoorlijk aantal afdalingen en stevige klimmetjes moet je naar Zuid-Limburg. Je krijgt er prachtige uitzichten in een mooi Zuid-Limburgs landschap voor terug en je komt ook nog langs De Kluis, een lieflijk eenmansklooster met een mooi kapelletje.
 • Maasvallei, Limburg
  Hier is de mogelijkheid een fijne ronde rond de Molenplas te wandelen. Start en finish zijn bij de Hompesche Molen, die je van veraf kunt zien.

wandelnieuws beeckesteijn shutterstockBuitenplaats Beeckesteijn © foto Shutterstock

Bron: Natuurmonumenten

Deel dit artikel