© foto David Brand
© foto David Brand

Op maar weinig plaatsen in Nederland tref je zo’n unieke wandelroute aan als de N70 route in het Rijk van Nijmegen. Op de website van Frank Wandelt schrijft Frank: “De N70 klinkt als een provinciale autoweg. Niets is minder waar: het is een van de mooiste wandelroutes van Nederland.

Je beklimt maar liefst 8 bergen, waaronder de beroemde Duivelsberg. Pittig is de route, maar de beloning is zoet: fenomenale uitzichten over kastanjebossen, de rivier de Waal en de Ooijpolder”. De N70 wandelroute kenmerkt zich door haar diversiteit in route en startlocaties, en door haar verschillende afstandsmogelijkheden.

Een rijke cultuurhistorische wandeling

Kenmerkend voor de N70 is het cultuurhistorische karakter. Sporen van de Romeinen vind je op diverse plekken. Zo tref je in de omgeving van Beek reusachtige tamme kastanjebomen aan. Dit is te beschouwen als een erfenis van de Romeinen die rond 50 v. Chr. een grote legerplaats hadden op de heuvelrug ten oosten van Nijmegen. Verder kom je langs de resten van een Romeinse pottenbakkersovens. In dit gebied was de kwaliteit van de leem zeer geschikt voor het bakken van aardewerk en dakpannen. Je zult vast onder de indruk zijn van de prachtige villa’s die je onderweg tegenkomt. En ten slotte spreken de namen van de gebieden waardoor je wandelt vaak tot ieders verbeelding. Oordeel zelf: “Duivelsberg”, “Filosofendal” en “Elyzeese velden”.  Prachtig toch?

N70 viert 50-jarig jubileum

Het ontstaan van de N70 route gaat terug naar het jaar 1970. Dit was het Europees Natuurbeschermingsjaar. Boswachters van Staatsbosbeheer en het Geldersch Landschap gaven gehoor aan de oproep om aandacht aan natuur- en milieubescherming te schenken. Zij legden een wandelroute aan door hun natuurterreinen van de Heerlijkheid Beek en de Duivelsberg. Deze N70 route was direct geliefd en is nog altijd erg populair onder natuurliefhebbers, wandelaars en hardlopers. Tijdens hét buitenfestival De Landschapsparade op 4 oktober wordt het jubileum van de N70 gevierd. Verder is het programma van de Landschapsparade rijk aan bijzondere wandelingen, excursies en speurtochten. Aanmelding vooraf is noodzakelijk en vol=vol. Meer info over de landschapsparade vind je op de website van De Landschapsparade.

Informatie

De totale N70 route is 16 kilometer lang en telt zo'n 375 hoogtemeters en zo’n 500 traptreden. Je kunt de N70 natuurwandelroute vinden op wandeleninbergendal.nl en de route is te koop bij diverse startpunten en bij de VVV in Groesbeek.

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Dorpsommetjes? Of de Berg en Dalse Kroegjesroute?

Laat je informeren en inspireren op de website Wandelen in Berg en Dal. 

wandelnieuws bd promotieplaatje© foto Ministerie van Beeld

 

Deel dit artikel