Millingerwaard wandelen
Heerlijk wandelen door de Millingerwaard © foto David Brand

Je kunt heerlijk wandelen in de gemeente Berg en Dal. Deze groene gemeente in het Rijk van Nijmegen werd in 2020 bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar. Ook inwoners van Berg en Dal weten hoe mooi je hier kunt wandelen.

Zij zijn bij uitstek kenners van het gebied en maakten inmiddels al 15 Dorpsommetjes! Het nieuwste ommetje is Millingen XL. Heerlijk extra lang wandelen…

Grensoverschrijdend wandelen

Millingen aan de Rijn wordt begrensd door de Rijn, het natuurgebied de Millingerwaard, de polder en Duitsland. Ommetje Millingen XL laat je kennis maken met deze schitterende grensstreek en je wandelt door de wilde natuur van de Millingerwaard. De ontstaansgeschiedenis van het landschap is af te lezen aan het reliëf van oeverwallen, stroomruggen en elementen zoals dijken en huizen op pollen. Tijdens het ommetje Millingen XL zie je de Nederlandse- en Duitse bedrijvigheid en de afhankelijkheid van het rivierenlandschap. Je komt onder andere langs boerderij Spaldorp uit 1894 en de voormalige terechtstellingsplaats de “Lange Poal”.

wandelnieuws berg en dal bovenaanzicht

Bovenaanzicht Millingerwaard © foto David Brand

Rust en ruimte

Daarvan is er genoeg in Millingen aan de Rijn. Al wandelend over boerenlandpaden geniet je van vergezichten en ontdek je de schoonheid van het cultuurlandschap. Rust en ruimte vind je óók in de Millingerwaard. Dit unieke natuurgebied is steeds in verandering want de Waal kan hier in- en uitstromen en er worden natuurlijke grondstoffen gewonnen. Er zijn hier maar een paar wandelpaden, maar het advies is om die juist niet te gebruiken. Buiten de paden zie je namelijk veel meer! Struin hier dus naar hartelust door de nieuwe wildernis. De kans is groot dat je konikpaarden tegenkomt; die struinen hier ook graag.

Meer informatie Het ommetje Millingen XL bestaat uit twee delen, een rondje van 17 kilometer en één van 14,5 kilometer. Meer info over deze route vind je op www.wandeleninbergendal.nl. In onderstaande video zie je hoe heerlijk je kunt struinen in de Millingerwaard. De beelden zijn opgenomen in het vroege voorjaar; inmiddels is de natuur overweldigend groen!

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Probeer eens één van de 15 Dorpsommetjes of kies voor een combi tussen lekker eten en wandelen met de Berg en Dalse Kroegjesroute. Ook voor wandelingen tussen de wijngaarden kun je in Berg en Dal terecht.

bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Laat je informeren en inspireren op de wandelpagina's van Visit Nijmegen.

 

Deel dit artikel