- Nieuws -
Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft op 26 en 27 juli de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Koloniën van Weldadigheid én de Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst gezet. Alle drie zijn het bijzondere plekken in ons land met elk een eigen, éven bijzondere geschiedenis. En het extra goede nieuws… je kan ze alle drie te voet verkennen!
Hollandse Waterlinies
De Hollandse Waterlinies vormen met elkaar een doordacht verdedigingssysteem dat zich over maar liefst 200 km uitstrekt. Een ingenieus stelsel van sluizen, dijken en kanalen zodat – indien nodig - delen van ons land onder water gezet konden worden. De Stelling van Amsterdam was al eerder erkend als Werelderfgoed en dat is nu uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze twee linies vormen nu één UNESCO Werelderfgoed één naam: 'Hollandse Waterlinies'. De Hollandse Waterlinies zijn gebouwd tussen 1815 en 1940.
Met het Waterliniepad, dat loopt van Volendam naar Dordrecht en maar liefst 350km lang is, kun je beide linies wandelend ontdekken. Je komt langs een groot aantal forten en bunkers.
Hollandse Waterlinie © foto Ad Snelderwaard
Koloniën van Weldadigheid
De Koloniën van Weldadigheid werden in 1818 in Drenthe gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Het doel was om arme inwoners van grote steden een goed bestaan te bieden op het platteland. Het was toen een uniek initiatief in Europa en wordt door velen gezien als het begin van onze Nederlandse verzorgingsstaat. De nederzettingen in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen staan nu samen met de kolonie in het Belgische Wortel op de Werelderfgoedlijst.
Ook de Koloniën van Weldadigheid kan wandelend worden verkend. Via het Drenthepad wandel je de vroegere dwangkolonie Veenhuizen in. Je komt langs langs de Kolonievaart en de statige panden met opvoedende spreuken als ‘Orde en Tucht’, ‘Zorg en Vlijt’ en ‘Toewijding’. Ook het Friese Woudenpad loopt tussen Boyl en Steenwijk door het nieuwbakken Werelderfgoed.
Panden met opvoedende namen © foto Shutterstock
Romeinse Limespad
De Neder-Germaanse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, heeft nu eindelijk ook de Werelderfgoedstatus. De Limes in Duitsland had die status al eerder. Het Romeinse Limespad loopt langs het Nederlandse deel van deze grens loopt dwars door Nederland: van Katwijk naar Milligen aan de Rijn.
De Limes ligt grotendeels ondergronds, maar is wél op veel plaatsen zichtbaar gemaakt. Sporen van de oude rijksgrens vind je bijvoorbeeld in musea, themaparken, markeringen in het landschap en zelfs in steden. Over het Romeinse Limespad wandel je 275 kilometer lang in de sporen van de geschiedenis.
Fort bij Vechten © Stichting Wandelnet