Stormpad

Vlonderpaden zijn bijzonder. De aangelegde houten paden laten je zweven over een kwetsbaar of ontoegankelijk landschap, waar je normaliter niet kan of mag komen. Hieronder presenteren we in willekeurige volgorde zes van de indrukwekkendste vlonderpaden in ons land.

Het Stormpad op de Utrechtse Heuvelrug

Op 18 juni 2021 raasde een hevige valwind over het dorp Leersum. Deze was zo krachtig dat in luttele minuten 16 hectare van het bos in Breeveen omver werd geblazen. Utrechts Landschap maakt de keuze om het omgewaaide bos gewoon te laten liggen. Zo krijgt de natuur de kans zelf te herstellen. Wel is er een indrukwekkend vlonderpad door het gebied aangelegd, het zogenaamde Stormpad. Het Stormpad slingert zo’n 800 meter door het zwaar getroffen gebied. Via een houten trap betreed je het vlonderpad, waarna je van ca. 1,5 meter hoogte de ‘mikado’ van omgevallen bomen en dode takken heel goed kan zien. Zo krijg je een unieke blik op de gevolgen van deze hevige storm en het sterke herstellend vermogen van het bos.

Wandelen over het Dwingelderveld

Tijdens deze prachtige rondwandeling in het Dwingelderveld zie je uitgestrekte heidevelden en wandel je door in 1925 aangelegde bossen. Tevens vind je er drie mooie vlonderpaden. Ze leiden je dwars door moerassen en over heidevelden. In dit gebied werd vroeger turf gestoken!

wandelnieuws dwingelderveld vlonderpad shutterstock

Dwingelderveld © foto Shutterstock

Wandelroute Zuid Huis ter Heide

Tijdens je wandeling over Wandelroute Zuid Huis ter Heide bij Tilburg wordt je getrakteerd op een uitermate afwisselend gebied. Het vlonderpad dat je er vindt leidt je deels over het water, wat de spanning wel wat opvoert. Verder wandel je in natuurgebied Huis ter Heide door naald- en loofbossen, open velden en langs weidse vennen. De route is bewegwijzerd met rode routepaaltjes.

Wandelroute De Pelen

De Pelen in Nationaal Park de Groote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant. In dit paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers vind je een indrukwekkend vlonderpad dat je veilig door het moerassige gebied voert. Zo kan je naar hartelust genieten van de ongerepte natuur en je houdt nog droge voeten ook. Een aanrader.

Zanderij Crailooroute

In dit natuurgebied wandel je niet alleen over vlonderpaden, maar ook over een deel van het Zwerfkeienpad, dat ooit is aangelegd ter nagedachtenis aan natuurbeschermer Eli Heimans. Hij ver­wonderde zich over de grote zwerfkeien uit de ijstijd die er lagen. Deze keien werden aan het eind van de negentiende eeuw ontdekt tijdens graafwerkzaamheden. 

Wandelroute Vlonderpad Haaksbergerveen

Het fraaie Haaksbergerveen en Buurserveen toont je in alle rust de uitgestrekte heidegebieden. Het onbetwiste hoogtepunt van de route is het in 2021 aangelegde vlonderpad dat je helemaal door het hoogveen en natte heide leidt. Dankzij dit vlonderpad kan je dit prachtige gebied toch altijd betreden zónder dat je er schade aanricht. 

Deel dit artikel