Montferlandse Toppenroute © foto Shutterstock

We zijn in Nederland een bijzondere, grensoverschrijdende ‘bergwandeling’ rijker. In het gevarieerde en heuvelachtige Montferland is de Montferlandse Toppenroute uitgezet, waarbij 18 heuvels in het Bergerbos en Eltenberg aan elkaar zijn geknoopt. De 42,5 km lange route is uitgezet als knooppuntenroute.

Smalle, slingerende paadjes en een veelheid aan fraaie, lange klimmen maken deze wandeling tot een uitdagend geheel. Opvallend is de rust en de variatie van deze regio. De uitzichten zijns soms spectaculair: je kijkt niet alleen uit over de typische Achterhoekse landschappen, maar ook over de Veluwezoom en zelfs over de aangrenzende regio van onze oosterburen. 

De hele wandelroute is voorzien van bebording en is zowel links- als rechtsom te wandelen. Je hoeft de Montferlandse Toppenroute overigens niet in één keer af te ronden; je kan de route desgewenst opdelen in 6 stukken. Daardoor is de Toppenroute wellicht een leuk idee voor een meerdaags verblijf in deze veelzijdige grensstreek van de Achterhoek.

Want Montferland ontdekken is zeker de moeite waard. Buiten Limburg is er in ons land geen gebied dat zo heuvelachtig en divers is als deze regio. Het idee achter de Toppenroute is om wandelend alle 18 toppen van Montferland aan te doen. En aan iedere top is een naam en een verhaal verbonden. De interessante en leuke wetenswaardigheden over de toppen krijg je via QR-codes op bordjes. Je scant de bordjes met je smartphone en je krijgt het verhaal dat is gekoppeld aan de top waarop je je bevindt.

Meer informatie over de Montferlandse Toppenroute

Deel dit artikel