© foto Shutterstock

Winterse taferelen: rijp over de velden, ijs op de slootjes, een koude noordoostenwind en een mager zonnetje… De winter kan zó mooi zijn. Genieten in een werkelijk betoverend landschap, maar voordat je uit wandelen gaat is het wel belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Maak de juiste keuzes

Kies de kleding die past bij de weersomstandigheden. Met name de wind kan verraderlijk zijn doordat de gevoelstemperatuur vaak vele malen lager is de werkelijke temperatuur. Warme, isolerende kleding is dan essentieel. Kies daarbij voor meerdere laagjes kleding; dat werkt beter tegen de kou dan een enkele dikke laag. Zorg vooral ook dat je niet gaat zweten in je winterkleding. Zweet veroorzaakt kou en zelfs onderkoeling.

Vergeet vooral ook je wollen muts niet; veel lichaamswarmte verdwijnt via je hoofd. Voor koude voeten zijn merinowollen wandelsokken een ‘must’; kies ze met zorg, want ze zijn net zo belangrijk als goede wandelschoenen. En tot slot: laat na je wandeling je wandelschoenen goed drogen als ze nat zijn geworden onderweg. Niet op of onder de verwarming en ga ook niet met een föhn aan het werk. De lijm in een hedendaagse schoen is erg gevoelig voor grote temperatuurverschillen. Daarom is het belangrijk je natte wandelschoenen op kamertemperatuur te laten drogen. Om de pasvorm van je schoenen te behouden is het verstandig om een houten schoenspanner in je schoenen te doen. 

wandelnieuws winterlandschap 3 shutterstock

© foto Shutterstock

Onderweg

Begin je wandeling rustig; als het koud is duurt het langer voordat je spieren opgewarmd zijn. Zorg ervoor dat je onderweg met regelmaat wat eet en drinkt. Ondanks het feit dat je bij lage temperaturen minder snel dorst hebt is het erg belangrijk dat je voldoende drinkt. Een thermosfles is daarom tijdens winterwandelingen onontbeerlijk: je kan er warme chocomel, koffie, thee of soep in doen. Hierdoor heb je iets warms bij je én het is een prettige manier om eenvoudig je vochthuishouding op peil te houden. Tot slot is het handig een telefoon mee te nemen die voldoende is opgeladen. Je kan dan altijd hulp inroepen als je ergens in het bos bent uitgegleden en niet- of moeilijk verder kan wandelen.

De beloning

Nadat je al rijkelijk beloond bent door de prachtige omstandigheden in de natuur volgt na de wandeling de volgende beloning: een heerlijke douche of een warm bad. Daarna schone kleren aan en genieten van een lekkere kop thee, koffie of iets sterkers…  

Deel dit artikel