boomgaard bloesem rugzak
Wandelen tussen bloesem © foto Shutterstock

De lente hangt in de lucht. Blaadjes ontspruiten aan de bomen en de narcissen bloeien langs wandelpaden en op rotondes. En als dan ook het zonnetje zich nog laat zien, dan ruik en voel je de lente helemaal. Nog maar heel even en dan staan ook de kersenbomen in bloei. Op de voet gevolgd door de peren- en appelbomen. Tijd dus om er op uit te trekken…

Niets mooier dan de bloesempracht. Maar wacht niet te lang, want al het moois is maar beperkt te bewonderen. Bereid je daarom voor door je routes nu plannen en de bloesemapp alvast te downloaden.  

Bloesemtijd

Fruitbomen bloeien in april en mei, afhankelijk van de temperaturen. Is er een matige winter geweest, dan is de bloeitijd eerder dan wanneer er heftige vorst was. Wil je genieten van prachtige wandelingen of fietstochten langs de bloesempracht, dan is het fijn om er een beetje op tijd bij te zijn. Zeker de appelbloesem wordt naarmate de bloeitijd vordert, steeds wat bleker en dat is jammer natuurlijk. Overigens duurt de bloei ook maar een paar weken. 

Maar er is goed nieuws voor als je niets wil missen. De bloesemapp! Je vindt hem in de App Store (iOS) of via Google Play (Android). Deskundige ogen houden de bloesemknoppen in het Rivierengebied goed in de gaten en geven via de app een seintje als de bomen zover zijn. Wil je de bloesembomen in Zeeland of Limburg bewonderen, hou er dan rekening mee dat die mogelijk iets eerder op hun mooist zijn. 

wandelnieuws linge bloesem shutterstockBloesem langs de Linge © foto Shutterstock

De mooiste boomgaarden

Er zijn vele mooie boomgaarden zoals die tussen de rivieren de Waal, de Nederrijn en de Lek, tot in de provincie Utrecht. Maar echt wereldberoemd zijn de boomgaarden het Appeldijkje en de Lingedijk tussen Beesd en Tricht, in de Betuwe. 

Bij Landgoed Haarzuilens in Utrecht voorzag de boomgaard de kasteelbewoners vroeger van gezond fruit. Wil je de boomgaarden bewonderen? Vul dan je tassen of een waterdichte rugzak met lekkers want het is er onder bloeiende kersen- en appelbomen heerlijk picknicken. Maar ook voor het najaar mag het niet op je lijstje ontbreken, dan om het fruit van de bomen te plukken.

In Overijssel is de bloesempracht op Landgoed Eerde een aanrader. De boompjes zijn al erg oud stammen nog uit de tijd dat de baron de boompjes meenam uit Amerika om te laten zien hoe veel geld hij had. Dit was zo rond de 20e eeuw. Vandaag de dag zetten ze nog steeds overal het Reggedal in bloei.

De mooiste foto’s

Wil jij de sier maken met prachtig foto’s. Bel je vriend of vriendin, haal je mooiste jurk en damestassen uit de kast, en op naar het Hoge Land van Vollenhove in Overijssel. Hier geniet je wandelend of fietsend niet alleen van het prachtige landschap, maar zeker ook van de uitbundige bloesem. Je vindt hier de bloeiende meidoorn, sleedoorn en fruitbomen… Starten kun je het beste bij Bezoekerscentrum De Wieden.

Hou je van de Saksische boerderijen? Dan is de Achterhoek een must voor jou. Het mooie hoevenlandschap in combinatie met de fruitbomen geven je een spektakel van roze en wit gekleurde boerenerven.

Maar ook in Zuid-Limburg rond het pittoreske Eijsden kijk je je ogen uit langs de mooie hoogstamboomgaarden langs de oevers van de Maas. Vergeet niet om ook het prachtige kasteel van Eijsden even te bekijken.

Deel dit artikel