Friese Omringdijk wandelroute
Op de shortlist: Streekpad Westfriese Omringdijk © foto Ad Snelderwaard

Nog vijf routes maken kans op de eretitel ‘beste wandelroute van de Benelux’. De jury selecteerde voor de shortlist de onderstaande vijf wandelroutes. Op zaterdag 1 mei, de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de eindwinaar bekend.

Bij alle kandidaten gaat het om nieuwe of onlangs ingrijpend gewijzigde routes in Nederland, België en Luxemburg. Ondanks de beperkende coronamaatregelen, slaagden de juryleden erin vele kilometers af te leggen om de routes van de longlist in de praktijk te testen. Er werd met name gelet op aanwezige bewegwijzering, ondergrond, aantrekkelijkheid van het landschap en de kwaliteit van de beschikbare informatie in routegidsen of op websites.

De shortlist 2021 (in willekeurige volgorde)

 • Wandelnetwerk ‘de Merode’ in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg.

  Het natuurgebied de Merode ligt op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Belgisch Limburg en Vlaams-Brabant. Het netwerk omvat 1500 hectare aan natuur, tussen de heuvels van het Hageland en de zanderige bodem van de Kempen. Het netwerk is in 2020 uitgebreid met 170 km aan nieuwe routes in de omgeving van Aarschot. Het vormt een van de grootste aaneengesloten wandelnetwerken (ca. 700 km!) in Vlaanderen, dat zich uitstrekt over drie provincies. Meer informatie vind je op de website van Toerisme Vlaams Brabant.
 • Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei 

  De Lange Afstandswandeling in het RivierPark Maasvallei werd in 2020 uitgebreid van 52 km naar liefst 137 km. De route loopt langs beide oevers van de Grensmaas met Maastricht in het zuiden en Maasbracht in het noorden. Deze grensoverschrijdende route verbindt de 11 gemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. De route is over de volledig en in beide richtingen bewegwijzerd met zeshoekige, groene plaatjes met daarop het RivierPark Maasvallei-logo. Tevens zijn er talrijke bewegwijzerde aanlooproutesvan parkeerplaatsen en vanuit de NS-stations van Maastricht en Sittard. Meer informatie vind je op de website van Rivierpark Maasvallei.
 • Streekpad Westfriese Omringdijk

  Dit nieuwe streekpad in het noorden van de provincie Noord-Holland is 150 km lang en heeft als rode draad de historische Westfriese Omringdijk. Nasat door de drooglegging van de polders en de aanleg van de Afsluitdijk de dijken hun beschermende functie verloren bleven ze veelal als eeuwenoude iconen in het landschap achter. Het streekpad loopt veelvuldig over deze dijken en door de aangrenzende polders en natuurgebieden. Het streekpad is in beide richtingen bewegwijzerd met geelrode streepjes en beschreven in een gids. In de bijbehorende app wordt het verhaal verteld van de eeuwenoude strijd tegen het water. Meer informatie vind je op de website van Wandelnet.
 • Pad van de Vrijheid

  Het Pad van de Vrijheid is een fraaie wandelroute van ongeveer 150 kilometer rondom Wageningen, opgedeeld in 13 etappes variërend van 9 tot 19 kilometer. Wandelaars kunnen aan de hand van de routegids al wandelend langs vele monumenten en gedenkplekken over de Tweede Wereldoorlog, vrijheid herdenken, ervaren en beleven. De bijbehorende wandelgids bevat een heldere routebeschrijving, aangevuld met duidelijk kaartmateriaal. Daarnaast biedt de gids heel veel achtergrondinformatie over de strijd die in dit gebied geleverd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gpx-track is te downloaden op de website van Pad van de Vrijheid.
 • Te Voet met boswachter Ellen

  De oude Bondswandeling van Nijmegen naar Plasmolen en terug is een afwisselende heuvelachtige tocht van 53 km. De start is in het centrum van Nijmegen. Je wandelt door de bossen bij Beek-Ubbergen, met verrassende uitzichten en kabbelende beekjes. Je passeert verder de wijngaarden rond Groesbeek, kijkt uit over de Mookerheide en je wandelt zelfs nog even Duitsland in. De wandelgids biedt een duidelijke omschrijving met kaartmateriaal. Aan de hand van een code in de wandelgids kan de gpx-track gedownload worden. Meer informatie vind je in de website van wandelboswachter Ellen.
Deel dit artikel