© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Paddenstoelen zijn er in allerlei vormen en kleuren. Met name in de herfst zie je ze overal staan. De temperatuur is dan nog hoog genoeg en het is lekker vochtig en dat zijn precies de omstandigheden waarbij paddenstoelen gedijen. Wil je ze ook bewonderen tijdens je wandeltocht?

De boswachters van Natuurmonumenten hebben de allermooiste plekken op een rijtje gezet.

 • Het Waterloopbos, Flevoland

  Het Waterloopbos is echt een walhalla voor paddenstoelen. De bodem van het bos bestaat uit diverse soorten grond en er zijn zowel droge als natte plekken, een ideale voedingsbodem voor paddenstoelen. In het Waterloopbos kan je honderden soorten paddestoelen vinden.
 • De 's-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

  Tijdens deze route van vijf kilometer wandel je over drie buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. In de oeroude parkbossen wemelt het in het najaar van de paddenstoelen. Vooral langs de paden op Boekesteyn vind je meestal enorme hoeveelheden vliegenzwammen in deze tijd van het jaar.
 • Het Voorsterbos, Flevoland

  Je wandelt hier door het enige, echte paddenstoelenreservaat van Europa. Nederland is 3500 soorten paddenstoelen rijk en daar vind je er maar liefst 800 in het Voorsterbos.
 • De Kaapse Bossen, Utrecht

  Hier barst het in de herfst werkelijk van de paddenstoelen. Na elke regenbui schieten ze letterlijk uit de grond. Je geniet in de Kaapse Bossen ook nog van de spectaculaire herfstkleuren.
 • Het Dwingelderveld, Drenthe

  Het Dwingelderveld staat vooral bekend om uitgestrekte heidevelden en heideschapen. Tijdens deze route van 5 kilometer zie je ook de andere kant van dit gebied: de bossen. Dood hout van bomen mag hier gewoon blijven liggen en dat is een prima plek voor paddenstoelen.
 • Lusthof de Haeck, Zuid-Holland

  Lusthof de Haeck is in de herfst werkelijk een paddenstoelenparadijs! Ze zijn ontelbaar en ook in alle soorten, maten, kleuren en vormen. Een ideaal moment om dit sprookjesachtige bosgebied bij de Nieuwkoopse Plassen te ontdekken.
 • Duin en Kruidberg, Noord-Holland

  Duin en Kruidberg is een bos- en duinrijk landgoed in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een zeer afwisselend natuurgebied en je vindt er grazende Schotse hooglanders, stevig helmgras, dobberende futen en in de herfst ook allerlei soorten paddenstoelen.
 • Het Zwanenwater, Noord-Holland

  In het Zwanenwater groeien paddenstoelen met wonderlijke namen, zoals het sneeuwzwammetje, het fluweelpootje, de aardtong, de puntmutswasplaat en het papegaaizwammetje... De bonte wasplaten en de zeldzame aardtong vind je hier soms gewoon naast het wandelpad.

Natuurmonumenten heet iedere wandelaar van harte welkom in de natuurgebieden! Heerlijk uitwaaien en je gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze coronatijd is dat voor veel van ons heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft. Zorg dat we dit kunnen blijven doen en neem - voordat je gaat wandelen - nog even de coronaspelregels door van Natuurmonumenten.

Je vindt ze op de website van Natuurmonumenten

Deel dit artikel