- Nieuws -
De dagen worden korter, de temperaturen lager en de ziel verlangt naar nieuwe verhalen: In de gouden herfst met nevel over de velden krijgt alles een extra bijzondere sfeer, soms ook mystiek.
In plaats van weg te dromen in een boek, nodigen kastelen en paleizen in Rijnland-Palts je uit om direct ter plekke de fantastische geschiedenissen en spookverhalen te ontdekken. Wat dacht je van een wandeling door een mistig bos naar een kasteel met legendarische spookverhalen?
De blanke vrouw van kasteel Berwartstein, nachtelijk spook in muren van de Palts
Hoog boven Erlenbach in het Dahner-rotsland staat Burg Berwartstein. Het kasteel behoort naast de Trifels tot de populairste en meest bezochte Paltskastelen. Gebouwd in de 12e eeuw als een keizerlijk kasteel, werd het in 1152 door keizer Barbarossa als leengoed aan de bisschop van Speyer gegeven.
Als je daar de nacht doorbrengt, ontmoet je misschien een witte vrouw met een eng verhaal: in de Middeleeuwen zou het kasteel zijn ingenomen door vijanden tijdens een roofridderstocht. De ridder en al zijn volgelingen kwamen om in de strijd; alleen de kasteelvrouwe, die zich met haar kind had verstopt toen de vijand binnenkwam, overleefde het. Toen de roofridders in een overwinningsroes het kasteel in brand staken, gaf ze zich liever over aan de dood dan aan het ruwe krijgsvolk. Dus wierp ze zich met haar kind in de vlammenzee, die haar meteen verslond.
Sommige horrorverhalen vertellen dat de kasteelvrouwe ook nu nog in het kasteel rondspookt, vooral in de ondergrondse rotsgangen. Andere verhalen melden dat ze maar één keer per jaar opduikt. Dan rolt er 's nachts een wagen door het dorp, en bij de kasteelheuvel stapt de vrouw met haar kind uit.
Het Palts-bospad leidt door adembenemende rotslandschappen langs het kasteel.
Kasteel Berwartstein © foto Dominik Ketz
Heksenjacht op de Grimburg; gruwelijke middeleeuwen in de Hunsrück
Op een bergrug boven het Wadrill-dal bij Hermeskeil in de Hunsrück troont de Grimburg. Hij werd waarschijnlijk in het midden van de 12e eeuw gebouwd door de adellijke heren van Saarbrücken, die zich toen "von Grimburg" noemden.
Het kasteel was vroeger de officiële residentie van bijna 40 Hochwaldgemeenschappen en was in de Middeleeuwen een vrij onbehagelijke plaats. In de 16e eeuw speelde zich het donkerste hoofdstuk in de geschiedenis van het kasteel af, want het was het toneel van 47 heksenprocessen.
Een door hagel vernietigde oogst, een plotselinge koudegolf of ziek vee waren reden genoeg om iemand voor het heksengericht te brengen. Zo smeekt de vrouw van de winkelier Herrichs Traud uit Niederkell haar kwelgeesten - tijdens de zeer gênante ondervraging - tevergeefs om te geloven dat ze niet kan toveren. Ze wordt levend verbrand. Dit ontroerende lot staat centraal in de tentoonstelling over het kasteel en zijn geschiedenis in het kasteel- en heksenmuseum ter plaatse.
Vandaag de dag is de Grimburg een rustige en gastvrije plek en biedt het vele redenen om de doolhofachtige en mysterieuze hoekjes van de ruïne te verkennen. De zevende etappe van de Saar-Hunsrück-Steig komt ook langs de Grimburg.
Kasteel Bürresheim © foto Laura Rinneburger
Kasteel Bürresheim, liefdesdrama en kasteelspook
In het Nettetal bij Mayen is het schilderachtige kasteel Bürresheim met zijn prachtige interieurdecoratie een decor voor films. Volgens een legende speelde er zich in de heksentoren, een afgelegen en griezelig deel van het gebouw, een liefdesverhaal zonder happy end af. Irmgard, de dochter van de kasteelheer, zou in opdracht van haar vader met diens wrede krijgsmakker Wolf van Virneburg trouwen.
Ze weigerde omdat ze van een ander hield en werd naar de toren verbannen. Haar minnaar sloop in het geheim naar haar toe. Het verliefde paar werd betrapt en haar minnaar werd vermoord. De in het nauw gedreven kasteelheer maakte een dodelijke val uit de toren en waart sindsdien in de stad rond. Het kasteel daarentegen werd gespaard en betovert de bezoekers vandaag de dag niet alleen rond Halloween met een ongeëvenaarde sprookjesachtige sfeer op een reis door de tijd tussen kippenvel en romantiek.
De Förstersteig leidt u door betoverde bossen en langs kasteel Bürresheim.
Wandelen over de zevende etappe van de Saar-Hunsrück Steig © foto Dominik Ketz
Het leven van alledag achter je laten, nieuwe dingen ontdekken en de cultuur actief beleven, dat is mogelijk in Rijnland-Palts. Actuele informatie over inreisbepalingen en andere voorschriften is hier te vinden. Ga op ontdekkingstocht door de schatkamer van Rijnland-Palts. Rijnland-Palts verwacht u!