© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Natuurmonumenten heeft voor wandelaars een lijstje gemaakt met de gebieden waar je in de winter - al wandelend - een frisse neus kunt halen. Leuk voor een gezond uitstapje in de kerstvakantie!

De boswachters van Natuurmonumenten hebben gezamenlijk een selectie gemaakt van de allermooiste wandelingen in de winter, waarbij je na afloop en/of onderweg ook nog een restaurantje of café kunt aandoen voor een welverdiende versnapering. Hieronder de uitkomst…

 • De Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant
  Vele jaren geleden wilde men in Oisterwijk de bossen kappen en de vennen droogleggen. Door het gebied aan te kopen wist Natuurmonumenten dat te voorkomen. En daarom kun je ook nu nog nog genieten van dit prachtige natuurgebied.
 • Kiekoet op Sint-Pietersberg, Limburg
  Na elk klimmetje op de Sint-Pietersberg volgt een beloning. Aangekomen bij uitkijkpunt Kiekoet in de Oehoevallei zie je daar wellicht wel de grootste uil van Europa, de oehoe. Vanaf het plateau heb je een geweldig uitzicht over de groeve en het Maasdal.
 • Struinen over het Buurserzand, Overijssel
  De naam Buurserzand doet al gauw aan een droog en kaal gebied vermoeden. In werkelijkheid ligt hier een opvallend natte heide met mooie vennetjes. Je vindt er een steeds wisselend landschap van heide, bos en stuifzand.
 • Veluwetocht langs Loenense Waterval, Gelderland
  Afwisselende, korte wandeling (nog geen 5km) door bos en over stuifzand. Een mooie rondje om even de benen te strekken. Je komt o.a. langs de Vrijerbergspreng en de Loenense Waterval, de hoogste waterval van Nederland.
 • Door de 'Brabantse Sahara', Noord-Brabant
  Bij de wandeling in De Loonse en Drunsense Duinen overheerst het stuifzand. Niet zo gek, want het Nationaal Park is zelfs een van de grootste levende stuifzandgebieden in Europa (liefst 375 hectare!). Daarom wordt dit gebied ook wel de Brabantse Sahara genoemd.
 • Boswandeling op Utrechtse Heuvelrug, Utrecht
  Als je zin hebt in een echte boswandeling ben je in de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug op het goede adres. Vanaf uitkijktoren De Kaap kun je het (winter)landschap van grote hoogte bekijken.
 • Kustroute Voornes Duin, Zuid-Holland
  Ook in de winterdagen is de Nederlandse kust geweldig. Deze wandeling gaat dwars door het duingebied. Vergeet je verrekijker niet, want op de zandbank voor de kust rusten regelmatig zeehonden.
 • Betoverende buitenplaatsen in het Gooi, Noord-Holland
  Op de buitenplaatsen in ’s-Graveland is het sprookjesachtig mooi (zeker als er sneeuw ligt). In vroeger tijden lieten de rijken uit Amsterdam er hun buitenverblijven bouwen. Rond de huizen werden prachtige, stijlvolle tuinen en parken aangelegd. Je komt het allemaal tegen op de wandelroute over de buitenplaatsen.
 • Wandelroute Veluwezoom, Gelderland
  Een prachtig glooiend landschap. In Nationaal Park Veluwezoom waan je je bijna in een ander land. Met lekker veel klimmen en klauteren op deze – korte - wandelroute van ruim 5 kilometer.

De routes en overige informatie over deze wandeltochten vind je op de website van Natuurmonumenten.

Deel dit artikel