De Pfälzer Weinsteig met uitzicht op Burg Trifels © foto Dominik Ketz
De Pfälzer Weinsteig met uitzicht op Burg Trifels © foto Dominik Ketz

In Rijnland-Palts vind je een groot netwerk van gecertificeerde langeafstandswandelpaden en rondwandeltochten. De wandelpaden zijn stuk voor stuk voortreffelijk bewegwijzerd en bieden je niet alleen unieke uitzichten, maar ook rustplaatsen om fijn te picknicken. Het is een geweldig gebied, waar je de vele natuur- en cultuurschatten van Rijnland-Palts kunt ontdekken.

In Rijnland-Palts is veel cultuur. Elke regio heeft een eigen geschiedenis van meer dan 2000 jaar oud. Een geschiedenis die je vandaag de dag nog steeds in alles terugvindt: in landvormen en in de talrijke kastelen en paleizen. Dat geldt voor de Romeinse gebouwen in Trier tot de middeleeuwse kastelen aan Rijn en Moezel. Vooral in de regio's rond de Rijn en Moezel vind je veel kastelen, oude ruïnes en forten. Maak een reis door de tijd van de oudheid, via de middeleeuwen tot nu en verken de schatkamer van Rijnland-Palts te voet.

Bijvoorbeeld kasteel Eltz, de belichaming van het Duitse ridderkasteel. Het kasteel is al meer dan 800 jaar in handen van de gelijknamige familie en is nog steeds in de oorspronkelijke staat. Het droomwandelpad Eltzer Burgpanorama voert je naar het plateau van het Moezelplateau, langs het bruisende Elzbach naar het sprookjesachtige kasteel.

Tijdens een wandeling op de legendarische Rheinsteig (10e etappe Kamp-Bornhofen - Braubach) kom je één van de meest opvallende bezienswaardigheden van het Rijndal tegen: de Marksburg in Braubach bij Koblenz. Het enige ‘nog-nooit-verwoeste kasteel’ torent majestueus uit boven de Rijn. Het is een symbool van de romantiek van de Rijn en nodigt je het hele jaar door uit voor een bezoek.

Dan de smalle bergkam van de Sonnenberg. Hier troont het kasteel Trifels op een rode zandstenen klif uit boven de stad Annweiler. Het fort was ooit een staatsgevangenis, met als bekendste ‘gast’ de Engelse koning Richard Leeuwenhart. Het Palts Woud omringt het kasteel en de vele gecertificeerde wandelpaden maken de regio tot één van de grootste en interessantste wandelgebieden in Rijnland-Palts.

wandelnieuws rp2 dominikketzWandelaars op de Pfälzer Weinsteig © foto Dominik Ketz

Het in de buurt gelegen kasteel Trifels bereik je via een wandeling over de Pfälzer Weinsteig (9e etappe Annweiler am Trifels - Klingenmünster). En er zijn nog vele andere fantastische wandelingtochten naar kastelen en paleizen in Rijnland-Palts; je kunt er als wandelaar je hart ophalen. Je bent er van harte welkom!

 

Deel dit artikel