© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Trage Tochten zijn wandelroutes voor liefhebbers van onverhard wandelen. Ze zijn ooit  bedacht door routemaker Rob Wolfs en sinds 2017 breidt hij de Trage Tochten samen met Rutger Burgers uit. De populaire wandelroutes zijn inmiddels in alle delen van Nederland te vinden. De nieuwste aanwinst is de Trage Tocht Schoorl.

Als je het hoge duin direct achter het Buitencentrum van Staatsbosbeheer beklimt, dan weet je direct wat je kunt verwachten. Je krijgt onmiddellijk de overbekende iconische Schoorlse trappen voor je kiezen. Maar de beloning is groot: na de beklimming maak je direct kennis met de rust van het bos. Via een oud dennenbos en heuvelrijke binnenduinen wandel je verder over zandige vlaktes. Via een prachtig heideveld bereik je 't Kleine Ganzenveld (let op: honden zijn hier niet welkom). De route gaat verder over smalle heidepaadjes, langs het Vogelmeer en daarna richting het westen over mulle paden op lage duinvlaktes. En dan is er eindelijk de zee…

wandelnieuws schoorl 1 shutterstockUitkijkpunt in de Schoorlse Duinen © foto Shutterstock

Het tweede deel van deze Trage Tocht voert je door de Tjalkshoek, over mulle paden in lage duintjes met heide. Op het moment dat je de bosrand bereikt sta je aan de voet van de klim naar de Baaknol, een hoge zandrug die je al van grote afstand kunt zien. Door het zand er te laten stuiven probeert Staatsbosbeheer een aantal kruiden en gewassen (bijvoorbeeld het zandblauwtje en het schapengras) nieuwe kansen te bieden. Tevens hopen ze er op de terugkeer van een aantal verdwenen mossensoorten, zoals rendiermos en rode heidelucifer. Via het Blokkerspaadje kom je vervolgens bij de steilrand aan de oostkant van de duinen. Het hoogste punt is maar liefst 55,4m boven het NAP; het is daarmee het toppunt van de provincie Noord-Holland. Daarna kom je weer in de buurt van het Buitencentrum. Via een aantal lange trappen daal je af naar het eindpunt. Al met al een pittige Trage Tocht, maar wél een die je aangenaam verrast.

De Trage Tocht Schoorl begint bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1  in Schoorl.

Meer informatie kun je vinden op de website van Wandelzoekpagina.

 

Deel dit artikel