- Nieuws -
De tekenbeet en de mogelijk daaruit voortvloeiende ziekte van Lyme zijn bekende items die rond deze tijd van het jaar de aandacht opeisen bij elke wandelaar. Hoe herken je een tekenbeet? En al je er eentje blijkt te hebben, hoe ga je daar dan mee om? En wat kan je eigenlijk doen om tekenbeten te voorkomen?
Hoe herken je een tekenbeet?
Het vroeg herkennen van de symptomen is belangrijk om tijdig behandeld te kunnen worden en daarmee het risico op chronische klachten te verkleinen. Door het uitstellen van een behandeling krijgt de Borrelia-bacterie (veroorzaker van de ziekte van Lyme) vrij spel om zich door het lichaam te verspreiden en wordt het behandelen van de ziekte van Lyme steeds lastiger.
In veel gevallen ontstaat een rode ring of vlek na een tekenbeet, maar dit is niet altijd het geval. Andere symptomen zijn vermoeidheid, koorts en/of griepachtige verschijnselen, hoofdpijn of een stijve nek. Zeker als niemand in je directe omgeving dit soort klachten heeft is het raadzaam om de huisarts in te schakelen. Andere symptomen worden in onderstaande afbeelding van de Stichting Tekenbeetziekten weergegeven.
Als je na een wandeling of verblijf in de tuin of de natuur een teek vindt, verwijder deze dan zo snel mogelijk zonder te knijpen, draaien of de teek op een andere wijze te irriteren. Meld de huisarts vervolgens dat je een tekenbeet hebt, zodat dit kan worden opgenomen in je medisch dossier. Dit voor het geval je later toch nog klachten krijgt die te maken kunnen hebben met de tekenbeet.
Hoe voorkom je een tekenbeet?
Het helpt enorm door als wandelaar op de paden te blijven, niet te struinen. Verder is het verstandig huidbedekkende kleding te dragen en je broek in je sokken te stoppen. Verder geen open schoenen dragen een petje of hoedje op is ook aan te raden. Check na een wandeldag je kleding en lichaam op teken.
Het bijgaande infogram toont een groot aantal mogelijke symptomen. Die treden overigens niet bij iedereen op en kunnen ook in wisselende combinaties voorkomen.
Meer informatie vind je op de website van de Stichting Tekenbeetziekten.