© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Heeft een hogere inname van nitraat werkelijk effect op bloeddruk en sportprestaties? Dat wordt door Nijmeegse onderzoekers op dit moment getest bij deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen.

Eerdere onderzoeken lieten al zien dat nitraatrijke groenten goed voor de bloeddruk zijn. De inname ervan leidt tot een stijging van nitrietwaarden in het bloed. Het lichaam kan dit omzetten in stikstofmonoxide, waardoor de bloedvaten verwijden. Dit kan volgens eerdere studies dan weer effect hebben op sportprestaties.

Deze effecten van nitraat zijn al onderzocht voor de korte termijn. Nu willen deze onderzoekers in de zogenaamde Heart Beet studie bekijken of dat effect op de bloeddruk en sportprestaties ook voor een langere termijn werkt. Deelnemers aan de Vierdaagse zijn12 weken voorafgaand aan het evenement gestart met de inname van extra nitraat om de effecten ervan tijdens de Vierdaagse in juli te meten. In deze 12-weken durende studie worden de deelnemers in 3 groepen verdeeld. De 1e groep verhoogt in die 12 weken de hoeveelheid nitraatrijke groenten. Ze krijgen hiervoor een speciaal voedingsadvies. De 2e groep moet dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap drinken. De 3e groep is een controlegroep en eet en drinkt als altijd.

Tijdens de Vierdaagse starten al deze deelnemers hun dag in het onderzoekscentrum met een korte voormeting. Na het wandelen komen ze weer terug voor uitgebreidere metingen. Daarnaast worden gevraagd bij het begin van het onderzoek en 12 weken later, na afloop van het onderzoek, 24 uur een bloeddrukmeter te dragen. De resultaten zullen dan plusminus een half jaar na afloop van de Vierdaagse bekend zijn.

Bron: Radboudumc

Deel dit artikel