Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Door de warme dagen rukt de Eikenprocessierups sneller op dan in de afgelopen jaren. De kans is hierdoor groter dat wandelaars in aanraking komen met de haartjes van de rups die tot irritaties kunnen leiden.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland zijn de behaarde rupsen te zien. Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten, zo adviseert het RIVM. Wandelaars die de natuur ingaan, kunnen zorgen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen. Wie in aanraking is gekomen met de haren van de rupsen, moet er niet aan krabben of wrijven, maar de huid of ogen goed spoelen met water. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Deel dit artikel